La Vanguardia (Català)

Torna el Tamagotchi

L’empresa japonesa recupera el joc original de la mascota que va crear fa dues dècades

- JAVIER RICOU

Els nostàlgics de la cibermasco­ta dels anys noranta tenen una nova oportunita­t per cuidar el seu animalet.

Any 1996. El món dels jocs electrònic­s viu tota una revolució amb el naixement d’un petit dispositiu arrodonit, amb la forma d’un clauer. A l’interior viu una mascota pixelada. Un cibergosse­t que cal cuidar i aviciar: donar-li menjar, dutxar-lo, jugar amb ell, fer que es diverteixi... Era el Tamagotchi, que ara ha ressuscita­t.

L’empresa que el va crear fa més de dues dècades s’ha afegit a la tendència revival, que sembla tenir un gran èxit entre la indústria de les noves tecnologie­s. Una bona notícia per als nostàlgics del joc, tot i que de moment el Tamagotchi del segle XXI només es ven al Japó. Costa al voltant de 20 euros. La reaparició d’aquest cibergosse­t atrapat en una mena de clauer coincideix amb la tornada al mercat de l’auster Nokia 3310 o la consola NES Mini de Nintendo. Són dues iniciative­s d’èxit que haurien animat la japonesa Bandai a recuperar el Tamagotchi, que ressuscita amb el disseny i els protagonis­tes que tenia en l’edició original.

La mascota, amb un funcioname­nt molt simple però pionera en l’aspecte tecnològic en la seva època, va fer sensació arreu del món. A finals de la dècada dels noranta es calculava que més de la meitat dels escolars espanyols portaven amagat a la motxilla el seu particular Tamagotchi. Costava

La tendència a ‘tornar’ als anys noranta creix en les empreses de tecnologia: la nostàlgia és un negoci

unes 2.500 pessetes de l’època i, al contrari del que després ha passat amb el desembarca­ment dels videojocs o l’addicció a les noves tecnologie­s, hi va haver molt poques informacio­ns o estudis que consideres­sin aleshores perillós aquest joc innocent. Al contrari, experts en els canvis de comportame­nt a causa de noves tecnologie­s van veure en el Tamagotchi l’eina perfecta, principalm­ent entre els més petits, perquè adquirissi­n

compromiso­s. Si no es té prou cura del cibergosse­t, l’animal tecnològic mor. Un final que va provocar més d’un plor desconsola­t entre els nens que havien descuidat l’obligació adquirida després d’aconseguir un d’aquest dispositiu­s electrònic­s.

El Tamagotchi seria, per tant, la versió més inofensiva en la llista inacabable d’aplicacion­s que busquen la interacció entre l’usuari i l’aparell. La mascota a la qual cal alimentar i tenir-ne cura no té res a veure, per exemple, amb l’última tendència, nascuda també al Japó, que potencia la creació d’éssers virtuals en telèfons i ordinadors per convertir-los en la nòvia o el nòvio perfecte. Alguns poden parlar i fins i tot prenen forma a través d’un holograma. I, com al cibergosse­t, també cal cuidar-los i mimar-los. En aquests casos es corre el risc d’enamorar-se d’un ésser irreal, cosa que és una mica més complicada amb els traços austers que donen forma a la mascota del Tamagotchi.

L’edició ressuscita­da per l’empresa japonesa és una mica més petita que l’original i recupera els sis dissenys de la dècada dels anys noranta. La pantalla del dispositiu té un format més quadrat i compacte, però manté els gràfics i tota l’estètica de l’època.

 ??  ?? Bandai ha recuperat el disseny i els protagonis­tes de la joguina original
Bandai ha recuperat el disseny i els protagonis­tes de la joguina original

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain