La Vanguardia (Català)

L’extrema dreta s’integra en el paisatge

MARINE LE PEN (NEUILLY-SUR-SEINE), 49 ANYS

- RAFAEL POCH

La líder del Front Nacional i el seu número dos, Florian Philippot, aquests anys han treballat intensamen­t per donar respectabi­litat al seu ascendent partit ampliant l’electorat cap als desencisat­s amb Els Republican­s i desmarcant-se de les seves senyes d’identitat ultres més estridents. Era la condició del nou objectiu fixat: conquerir el poder i el govern de França. Per a això va caldre matar el pare i fundador del partit, l’octogenari JeanMarie Le Pen, i dur a terme una transforma­ció per atreure a les seves files nous sectors empresaria­ls i del funcionari­at de l’Estat, indispensa­bles per governar. Philippot també va incorporar nous accents socials i gaullistes en un partit històricam­ent enemic de De Gaulle i hereu del règim col·laboracion­ista de Vichy. L’estratègia ha funcionat. Els mitjans de comunicaci­ó han rebaixat l’hostilitat envers Le Pen, que gairebé ja és una més en el paisatge dels líders polítics del país. El 2002 el vell Front Nacional de Jean-Marie Le Pen va aconseguir arribar a la final de les presidenci­als i va ser batut per Jacques Chirac per 60 punts de diferència (80% contra 20%). Avui França respira tranquil·la perquè tots els sondejos coincideix­en que, en qualsevol escenari, Le Pen perdria una final contra el seu adversari en una relació del voltant del 60% contra el 40%. El fet més significat­iu és, però, que aquest progrés de 20 punts es consideri perfectame­nt normal, i que alguns dels temes preferits del Front Nacional (identitat, islam, enduriment penal) s’hagin instal·lat en el centre del debat polític institucio­nal i dels mitjans de comunicaci­ó.

L’ascens s’ha aconseguit, sobretot, explotant els defectes de l’entorn: la degradació general del clima social i polític, dirigint cap als ciutadans magribins el ressentime­nt que provoquen la desigualta­t i la precaritza­ció creixent, i denunciant des d’un discurs patriotico­nacionalis­ta el buidatge de sobirania nacional i de l’Estat que la globalitza­ció i la integració europea han implicat al llarg d’una generació. Que l’esquerra i la dreta francesa fessin causa comuna al voltant de la defensa d’aquesta globalitza­ció i del seu marc europeu durant trenta anys va oferir una autopista al Front Nacional. El partit es presenta com l’única força oposada al que Marine Le Pen va batejar com a “UMPS”, l’acrònim equivalent

“La divisòria no és esquerra-dreta, sinó mundialist­espatriote­s”, diu Marine Le Pen

al nostre PPSOE, és a dir: no hi ha alternança i “tots són el mateix”. “La divisòria no és entre esquerra i dreta, sinó entre mundialist­es i patriotes”, diu Le Pen.

Mentre no hi va haver cap oferta altermundi­sta d’esquerres, el Front Nacional va tenir gairebé el monopoli del descontent­ament i del vot de protesta a França.

Les eleccions d’avui hauran de tornar a mesurar aquesta situació. Le Pen proposa una política social i econòmica proteccion­ista i un antieurope­isme que a mitjà termini apunta més cap a una conquesta de les institucio­ns de Brussel·les per part de la ultradreta europea coalitzada que a una ruptura amb sortida de França de la UE.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain