La Vanguardia (Català)

L’AfD gira encara més cap a la ultradreta

Revés per a la líder, Frauke Petry, que volia un altre to en el partit per “arribar al poder” a Alemanya

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El partit populista dretà Alternativ­a per Alemanya (AfD) va demostrar ahir en el seu congrés anual no només que hi ha desunió a la cúpula i les files, sinó també que el seu viatge cap a l’extrema dreta s’intensific­a, malgrat els esforços de la seva colíder i rostre més visible, Frauke Petry, per expurgar-lo de tonalitats nazis. Uns 600 delegats del partit es van congregar ahir en un hotel de Colònia per a un congrés que continua avui i en el qual Petry va cridar els seus correligio­naris a adoptar una estratègia més moderada. “Hem de decidir si l’AfD vol convertir-se en una opció realista a ulls dels electors per arribar al poder el 2021”, va dir la copresiden­ta, que aquesta setmana va deixar de pedra els seus quan va notificar la seva renúncia a ser candidata a la cancelleri­a en les eleccions del pròxim 24 de setembre.

L’any 2021 hi tornarà a haver comicis, i Petry va proposar de reorientar el partit per intentar participar en coalicions de govern en aquella legislatur­a –una cosa per si mateixa difícil, ja que tots els altres partits rebutgen tenir tracte amb l’AfD–, però la majoria al congrés va preferir la línia dura. Els delegats van infligir així una sonora humiliació a la copresiden­ta i van rebutjar votar una moció en la qual ella perseguia fixar la orientació pragmàtica per a un partit nascut euroescèpt­ic i conservado­r el febrer del 2013 que la mateixa Petry va començar a conduir cap a la ultradreta –després de descavalca­r el seu primer líder i fundador, l’economista Bernd Lucke–, fet que va fer explotar el descontent­ament d’una part dels alemanys davant la política d’acollida refugiats de la cancellera, Angela Merkel, sobretot a partir de l’estiu del 2015.

Ara Petry veu que molts militants i dirigents són molt més ultres que ella. Així, el copresiden­t del partit, Jörg Meuthen, va ser molt aplaudit quan va carregar contra Merkel. “No volem convertir-nos en una minoria al nostre propi país; ja ho som fins i tot en algunes zones”, va dir assegurant que als carrers de la seva ciutat, Karlsruhe, es veuen més migrants que alemanys.

En un moment donat, Frauke Petry i el seu marit i també dirigent del partit, Markus Pretzell, se’n van anar de la sala visiblemen­t enfadats, segons l’edició digital del tabloide Bild, cosa que va donar lloc a interpreta­cions sobre un possible abandoname­nt. Petry, de 41 anys i embarassad­a del que serà el seu cinquè fill –el primer amb Pretzell–, va dir després a la premsa que havia anat a prendre un cafè, i que l’estratègia que plantejava el partit era “un error”. Amb l’increment del discurs d’ultradreta, la líder dretana té por de perdre els votants moderats de classe mitjana, és a dir, conservado­rs decebuts amb la CDU de Merkel, o als descontent­aments en general procedents d’altres partits.

La presència de l’AfD a la ciutat renana va causar renuència. Colònia es va preparar per a la cita amb un fort desplegame­nt policial (4.000 agents) a causa de les diverses manifestac­ions de rebuig, que van congregar entre 10.000 i 15.000 persones, segons estimacion­s policials. Els 600 delegats van entrar al cèntric hotel del congrés escortats per la policia; dos agents van resultar ferits, i un cotxe patrulla va cremar. Un miler dels manifestan­ts previstos eren, segons càlculs de les autoritats, radicals d’esquerres, i persistia el temor de disturbis greus, com els esdevingut­s al congrés de l’AfD l’any passat a Stuttgart. Però ahir tot va transcórre­r amb relativa calma. Entre els manifestan­ts figuraven la presidenta del land de Rin del NordWestfà­lia, la socialdemò­crata Hannelore Kraft, i l’alcaldessa de Colònia, Henriette Reker, apunyalada l’octubre del 2015 pel seu suport als refugiats.

Entrar al Bundestag en les eleccions de setembre és segur per a l’AfD. Els últims sondejos li atorguen el 10% de vots, encara que en les últimes setmanes havia arribat a caure al 7%. En canvi, al pic de la crisi migratòria aconseguia en les enquestes entre el 13% i el 15%.

Marxa de 10.000 manifestan­ts contra el congrés ultra a Colònia, amb gran desplegame­nt policial

 ?? WOLFGANG RATTAY / REUTERS ?? Petry va dir aquesta setmana que no serà candidata a la cancelleri­a
WOLFGANG RATTAY / REUTERS Petry va dir aquesta setmana que no serà candidata a la cancelleri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain