La Vanguardia (Català)

Els talibans causen una matança en una base de l’exèrcit afganès

Un comando irromp al final de l’oració de divendres i mata 150 soldats

-

Un comando de talibans disfressat­s de soldats van aconseguir irrompre amb diversos vehicles dins del perímetre d’una base militar situada al nord de l’Afganistan. Els terroriste­s van calcular l’atac per entrar a les instal·lacions en el moment en què a la mesquita es duia a terme l’oració dels divendres, que concentrav­a gran quantitat del personal. A l’atac van morir 150 soldats –la xifra pot variar pel gran nombre de ferits greus– i 67 més van resultar ferits i ara es troben en diferents estats de gravetat. Els 10 talibans del comando també van morir: dos es van suïcidar amb els seus propis explosius.

L’atac a la base militar de la província de Balkh és dels més greus que ha patit l’exèrcit regular afganès des que es va con- cloure la missió de l’OTAN l’1 de gener del 2015. Mesos abans s’havia iniciat el relleu gradual perquè fossin les forces governamen­tals les que es fessin càrrec de la seguretat del país. Això no vol dir que l’organitzac­ió atlàntica no tingui cap presència sobre el terreny. Es calcula que uns 13.000 efectius segueixen a la zona fent tasques d’assessoram­ent, i que hi ha 8.400 nord-americans incrustats en unitats natives amb tasques antiterror­istes.

L’atac de divendres passat va ser una operació molt calculada dels talibans, que ahir mateix van reivindica­r l’acció en un comunicat que l’agència EFE va fer públic per mitjà del seu portaveu, Zabihulah Muiahid. Pel que sembla, d’entre la desena de terroriste­s que van perpetrar l’assalt –tots van resultar morts– hi havia exmembres de l’exèrcit

que coneixien molt bé les instal·lacions i el moment més apropiat per executar l’atac. Els fets es van prolongar durant aproximada­ment unes sis hores. Els falsos militars van ser descoberts en un control interior.

El president afganès, Aixraf Gani, que va visitar ahir al matí la caserna militar amb la voluntat de seguir de prop la investigac­ió oberta després dels fets, va condemnar “l’atac covard”, que es va produir quan els soldats es trobaven en “l’oració de divendres”. “Els atacants són infidels”, va sentenciar Gani, segons un missatge penjat ahir a Twitter per l’oficina presidenci­al. El cap de l’Executiu afganès, Abdul·là Abdul·là, també va remarcar al seu compte de la xarxa social que “l’atac en llocs sagrats està prohibit en totes les creences” i va qualificar l’acció de “covarda”.

Els terroriste­s van accedir a la caserna amb vehicles militars i disfressat­s de soldats regulars

 ?? MUTALIB SULTANI / EFE ?? Militars afganesos ahir custodiant l’entrada de la base atacada
MUTALIB SULTANI / EFE Militars afganesos ahir custodiant l’entrada de la base atacada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain