La Vanguardia (Català)

El pillatge dispara la xifra de morts a Veneçuela

Nou electrocut­ats en un saqueig eleven a una vintena les morts violentes des del començamen­t de les protestes

-

La situació a Veneçuela es degrada dia a dia. A les massives manifestac­ions convocades per l’oposició al govern chavista de Nicolás Maduro, en què s’han produït morts per arma de foc, i a la dura repressió dels equips antiavalot­s s’hi sumen altres elements que disparen la violència. S’han donat casos de saqueig i d’intervenci­ó de bandes criminals de delinqüènc­ia comuna que el règim i l’oposició s’acusen d’estar utilitzant en benefici propi. Divendres durant el saqueig a una fleca al barri d’El Valle, de Caracas, nou persones van resultar electrocut­ades. Fonts del Ministeri de l’Interior veneçolà van assegurar que en els aldarulls tres persones més van morir per trets i sis van resultar ferides per la mateixa causa.

Una mostra de l’agreujamen­t de la situació, més enllà de les protestes antigovern­amentals, la dona el fet que el mateix divendres en què van morir electrocut­ades nou persones durant el saqueig d’una fleca es van produir una dotzena d’assalts d’aquestes caracterís­tiques a la zona de la capital de Caracas. Sembla que la innegable falta d’articles de primera necessitat i la galopant inflació conviuen amb grups delictius que sembla que ve- uen en el context d’agitació social una oportunita­t per actuar amb més opcions d’èxit.

El clima de violència en aquest barri d’El Valle, a Caracas, va ser tal que testimonis citats per les agències de notícies parlen d’un episodi estrany en què un hospital matern infantil va haver de ser traslladat a un lloc segur. “Bandes de delinqüent­s van ser activades per atacar el centre de salut”, va afirmar el ministre de Comunicaci­ó, Ernesto Villegas,

Marxes silenciose­s recorren Caracas en honor als que han perdut la vida a les mobilitzac­ions

que va explicar que “28 nens, sis dels quals acabats de néixer” van haver de ser evacuats cap a altres centres de salut.

El govern i l’oposició s’acusen d’estar al darrere dels moviments d’aquestes bandes criminals en un moment en què el nombre d’armes de foc al carrer ha augmentat. Hi ha col·lectius chavistes, no enquadrats ni en els exèrcits ni en les forces policials, que han estat recentment armats pel règim sota la forma d’una espècie de milícies populars antiavalot­s. Es calcula que aquests grups es componen de mig milió de persones armades.

En aquest context de violència creixent les víctimes mortals són la factura més alta que està pagant l’oposició des que fa tres setmanes va començar la seva campanya de mobilitzac­ions al carrer per exigir eleccions generals. Ahir aquests morts van ser homenatjat­s pels contraris al govern de Nicolás Maduro. De forma simultània es van dur a terme diverses marxes silenciose­s que havien de confluir davant de la seu de la Conferènci­a Episcopal Veneçolana.

Lilian Tintori, esposa del dirigent opositor pres Leopoldo López, va encapçalar la mobilitzac­ió des de la zona est de Caracas i va demanar “als que donen les ordres de reprimir” que no ho facin. “No volem més dolor, no volem més confrontac­ió, aquesta és una marxa en pau, en absolut silenci (...). Pensem en els més necessitat­s, pensem en els que ja no hi són, pensem en els que estan presos”, va dir Tintori.

Aquesta marxa silenciosa forma part de l’agenda de protestes de la Taula de la Unitat Democràtic­a (MUD). Demà, dins d’aquest programa de mobilitzac­ions, hi ha previstos diversos talls de trànsit a les principals vies de la capital.

 ?? RONALDO SCHEMIDT / AFP ?? Participan­ts amb la boca tapada en una de les marxes silenciose­s d’ahir a Caracas
RONALDO SCHEMIDT / AFP Participan­ts amb la boca tapada en una de les marxes silenciose­s d’ahir a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain