La Vanguardia (Català)

Francesc rep Òscar Camps i beneeix el rescat de migrants

Gest papal cap a Proactiva Open Arms en plena controvèrs­ia sobre les oenagés

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, va ser rebut ahir per Francesc al Vaticà. El Papa va animar aquesta oenagé nascuda a Badalona a continuar amb la seva missió de rescat de migrants i refugiats a la Mediterràn­ia.

El reconeixem­ent moral de Jorge Mario Bergoglio als que socorren les persones al mar és un gest important perquè es produeix en plena controvèrs­ia sobre el paper de les oenagés en aquesta crisi humanitari­a. Tant des de l’agència europea de control de fronteres, Frontex, com des d’algunes fiscalies de Sicília s’han expressat sospites, més o menys explícites, sobre una certa coordinaci­ó entre els vaixells de les oenagés i les xarxes de tràfic de migrants, un fet que les entitats humanitàri­es neguen completame­nt. A les acusacions s’hi han afegit partits com la Lliga Nord i el Moviment 5 Estrelles (M5E). El mateix primer ministre, Paolo Gentiloni, de viatge al Canadà, va ser caut i va expressar el seu màxim respecte per les oenagés, tot i que va admetre que la magistratu­ra està investigan­t possibles irregulari­tats.

Segons va declarar Camps a la sortida del Vaticà, “el Papa està absolutame­nt al corrent de tot”. “Comparteix amb nosaltres que hi ha una clara fractura entre el poble i la classe política”, va seguir el fundador de Proactiva Open Arms, en el sentit que el poble és més solidari que els seus governs. El Pontífex va posar èmfasi, segons Camps, en el fet que l’actual crisi és “un problema humà” i que cal “humanitzar” la resposta al desafiamen­t.

La complicita­t del Papa amb la tasca de les oenagés és absoluta. “Hi està completame­nt d’acord i ens anima a continuar fent el mateix”, va afegir l’empresari català, que ha deixat temporalme­nt els seus negocis en l’àmbit del socorrisme per dedicar-se de ple a la oenagé, guardonada fa uns dies a Nova York amb un premi de 100.000 dòlars. “Ens dona suport i ho farà públicamen­t –va continuar Camps–. Per a totes les oenagés que estem treballant a la Mediterràn­ia i a l’Egeu ell és un altaveu. És una veu discordant entre els Putin i els Trump. És l’únic que s’eleva per sobre del càrrec que ostenta, com a persona. Ens reclama que siguem més humans. Per recuperar la confiança en les institucio­ns cal tornar a humanitzar-les, perquè ara no estan demostrant ser molt humanes”.

A la tarda, Camps, que venia d’Israel i tornava després a Israel, es va reunir amb algú molt pròxim al Papa per concretar fórmules de cooperació. També va tenir una trobada amb la Comunitat de Sant Egidi, que organitza corredors humanitari­s per a refugiats.

 ?? ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS ?? El Papa va visitar ahir la basílica de Sant Bartomeu, a Roma
ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS El Papa va visitar ahir la basílica de Sant Bartomeu, a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain