La Vanguardia (Català)

La trama del Canal de Isabel II esquitxa el Ministeri de l’Interior El número dos del departamen­t es va reunir amb el germà d’Ignacio González

- Madrid

El cas de corrupció destapat per l’operació Lezo ja és com un cistell de cireres. Cada vegada que el jutge Eloy Velasco estira alguna peça, apareixen noves ramificaci­ons i sospites. La interlocut­òria amb què el magistrat va enviar a presó l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ahir a la matinada, en dona fe i proporcion­a noves dades susceptibl­es de generar controvèrs­ia, perquè esquitxa el Ministeri de l’Interior.

En la resolució esmentada, el jutge relata que un secretari d’Estat, sense més precisions, es va reunir amb Pablo González, germà de l’expresiden­t madrileny. Afegeix que la trobada va tenir lloc precisamen­t l’endemà que els dos germans, Ignacio i Pablo, mantingues­sin al seu torn una reunió en la qual van tractar sobre la investigac­ió en curs sobre l’empresa Canal de Isabel II i van esmentar el secretari d’Estat del Ministeri de l’Interior.

Qui exerceix aquest càrrec és José Antonio Nieto, que, en efecte, es va reunir el 8 de març passat al seu despatx amb Pablo González. Fonts d’Interior van manifestar ahir que la trobada va ser protocol·lària i que va durar menys de quinze minuts. Les mateixes fonts van afegir que el tema de la investigac­ió oberta pel frau del Canal no es va esmentar en cap moment. Nieto, d’altra banda, s’hauria assabentat de l’existència de les indagacion­s quan va esclatar el cas amb les detencions de dimecres passat. Fonts pròximes al secretari d’Estat van afegir que amb Pablo González va parlar de qüestions de seguretat de possibles instal·lacions futures de Mercasa, un projecte en el qual el germà de l’expresiden­t madrileny estaria prenent part.

A part d’Interior, altres ressorts de l’Estat apareixen al·ludits en les investigac­ions. Per exemple, la intervenci­ó d’una magistrada que suposadame­nt va prevenir els directius del diari La Razón que la Guàrdia Civil estava fent indagacion­s i gravant converses. En una d’aquestes converses Ignacio González manifestav­a a l’exministre Eduardo Zaplana que el president de l’esmentada empresa de comunicaci­ó, Mauricio Casals, li havia dit, sobre Edmundo Rodríguez Sobrino, conseller delegat de La Razón: “Està acollonit, m’ha dit que l’estan gravant o no sé

què”. I afegia: “És que tenim una amiga de la casa que és magistrada, que ha trucat per dir ‘compte, que han gravat una conversa de l’Edmundo molt estranya’”.

Les converses posen en relleu que Ignacio González estava molt ocupat provant d’evitar que les investigac­ions afectessin els seus interessos. Per això en el seu diàleg amb Zaplana es va referir també a la tasca de la Fiscalia Anticorrup­ció. González (vegeu La Vanguardia del passat dia 20) arribava a felicitar-se que Manuel Moix hagués estat nomenat fiscal en cap a Anticorrup­ció, per considerar que és una “persona seriosa i bona”.

A la Fiscalia Anticorrup­ció hi va haver després un intens debat sobre si calia detenir Ignacio González o no i si s’havien d’escorcolla­r, contra el criteri de Moix, algunes de les empreses sospitoses d’haver participat en la desviació de fons públics de què s’acusa l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid. El magistrat també explica en l’ordre de presó de l’expresiden­t madrileny que Ignacio González es va servir de Mauricio Casals per obtenir “informació sensible” sobre la investigac­ió i fins i tot per “aturar la cobertura mediàtica de les seves suposades activitats per tal d’aconseguir impunitat”.

Una magistrada va alertar ‘La Razón’ que la Guàrdia Civil estava investigan­t i fent enregistra­ments

 ?? DANI DUCH ?? Pablo González, germà de l’expresiden­t madrileny Ignacio González, divendres passat
DANI DUCH Pablo González, germà de l’expresiden­t madrileny Ignacio González, divendres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain