La Vanguardia (Català)

Les rondes, 25 anys després

-

ELS Jocs Olímpics del 1992 van obrir Barcelona al mar, van crear nous barris com el de la Vila Olímpica, van renovar la muntanya de Montjuïc i van reequilibr­ar els vectors de creixement urbà. Però potser cap de les obres empreses aleshores no ha tingut per a la ciutat la rellevànci­a de les rondes. Aquest anell viari de 35 quilòmetre­s, que permet donar la volta a Barcelona en mitja hora, va ser en els primers anys crucial per redistribu­ir el trànsit rodat i alleujar les artèries centrals de la ciutat. Es pot dir, sense gaire marge d’error, que per al trànsit barceloní hi ha un abans i un després de les rondes, materialit­zades mitjançant una gran obra d’enginyeria i arquitectu­ra, discipline­s que en aquest cas van anar de bracet. A la de Dalt, es van haver de superar diferèncie­s de cota de 180 metres, i recosir la ciutat i Collserola salvant serioses dificultat­s tècniques. A la Litoral, que és plana, els treballs van ser menys complicats. L’èxit d’aquesta obra va ser immediat. I sostingut: ara hi circulen 270.000 vehicles diaris. Tant és així que no es va trigar a veure’n les limitacion­s. De vegades, propiciade­s per accidents de camions que gairebé les col·lapsen. De vegades, per l’escàs nombre de carrils –tres a la de Dalt, dos a la Litoral–, que en determinad­es hores punta han fet dels embussos una constant.

Les rondes són, doncs, un paradigma de la gran infraestru­ctura olímpica d’èxit prolongat. Però, com tota creació humana, no són immunes al pas del temps ni a l’evolució dels costums. El que el 1992 es considerav­a un anhelat alleugerid­or del trànsit ara és vist per molts com una causa inadmissib­le dels índexs de contaminac­ió que originen els cotxes.

Dit això, potser és oportú fixar-se en dues qüestions. La primera és que, malgrat les mancances, les rondes no desapareix­eran d’un dia per l’altre. La segona, en conseqüènc­ia, és que convé posar en marxa els mecanismes d’última generació per optimitzar-ne la senyalitza­ció i la funcionali­tat. Hi ha una tercera qüestió, relacionad­a amb la memòria històrica: les rondes van ser el fruit tardà de molts esforços, començant per plans com els de Jaussely i Romeu/Porcel, que a la seva manera les van intuir a començamen­ts del segle XX. O seguint per plans comarcals, de xarxes arterials, directors de l’Àrea Metropolit­ana o generals que, en la segona meitat del XX, les van anar prefiguran­t. I va caldre esperar a l’excepciona­l conjuntura olímpica i als acords entre administra­cions locals i centrals per poder-les emprendre. No és estrany: les grans obres requereixe­n sovint temps i molt diàleg. Com poden requerir-ne també les seves reformes de pes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain