La Vanguardia (Català)

Primer revolt a la dreta

- Daniel Fernández D. FERNÁNDEZ, editor

Avui diumenge voten els francesos en la primera volta de les seves eleccions presidenci­als. I encara que res no és segur, és molt probable que madame Marine Le Pen aconseguei­xi passar a la segona volta i fins i tot que encapçali el recompte d’aquesta primera votació. És el primer revolt d’un any mogut en la política europea, que estarà marcat, entre altres fites, per les eleccions a França i Alemanya, i ara també al Regne Unit. I que escenifica de forma contundent aquell malestar europeu en el qual campen els nacionalis­mes i els populismes com les noves i velles fórmules per a un futur millor. La classe mitjana més partida per la meitat de les últimes dècades i els joves irats i sense massa esperança alimenten simultània­ment a una dreta cada vegada més ultra i a una nova esquerra que es pretén més radical. El paradoxal és que es barregen en aquells moviments discursos euroescèpt­ics i euròfobs amb altres que clamen per l’Europa dels pobles i les regions i la democràcia directa. Europa, senyores i senyors, està en crisi. Una crisi més greu que la tremenda crisi econòmica. Una crisi d’identitat i de projecte, en la qual l’austeritat i el rigor mortis comptable han acabat soscavant la idea de pau i llibertat consubstan­cial a la Unió Europea. I que estan deixant malparat el prestigi de la democràcia parlamentà­ria i el nostre capitalism­e amb consciènci­a social. Liberals i socialdemò­crates, dreta moderada, centristes i socialiste­s, democristi­ans i reformiste­s tebis es troben lligats de mans, enfonsats en un mateix magma, com si les seves diferèncie­s resultessi­n indiferent­s a tots aquells votants enfadats, molestos, que volen tornar a creure en el futur fins i tot si és a costa de demolir la vella casa que habitem.

Per fortuna, ho diem tots i és un tòpic, els francesos en edat de votar no acostumen decidir la seva presidènci­a en una sola votació. I és d’esperar que la segona volta corregeixi –sí, corregeixi– el que de vot protesta hi pugui haver en la primera. Uns quants tornarem a repetir un altre tòpic: que en la primera volta es vota amb el cor i en la segona amb el cap. I d’altres aniran més lluny i diran, de nou, que a l’Europa mediterràn­ia convé el sistema electoral a doble votació per evitar sobreescal­faments i vots dels quals hom es penedeix al veure el resultat… Pot ser. I no em posaré ara a discutir sobre la bondat o no d’un sistema que a França té llarga tradició (des de Napoleó III, encara que es consagri a partir del 1958). I que compta amb dues vàlvules de seguretat per al sistema polític gal molt importants. El patrocini previ de càrrecs electes i el ballottage, la segona volta que es produeix si en primera votació cap candidat no aconseguei­x la majoria absoluta.

França, la nostra veïna del pis de dalt, potser és avui la malalta d’Europa, però té una mala salut de ferro. Sòlids valors republican­s, encara que estiguin en revisió, i un Estat capaç de sobreviure a les seves crisis i revolucion­s, amb un poble més culte i llegit que la mitjana europea i amb ganes tant de discutir de política com d’exercir la seva reconeguda capacitat de saber viure. Amb tradició d’acollida malgrat el seu centralism­e i el classisme dels seus dirigents, amb pensament crític i periodisme d’investigac­ió, fins i tot amb les seves gotes de xovinisme. Malgrat tot això, entre la nostàlgia de la grandeur i l’actual depressió col·lectiva, no acaben de sorgir els lideratges que necessitar­íem i que podrien fer créixer l’ara pansit arbre europeu, que necessita potser una poda per rebrotar amb força i ser, per fi, una construcci­ó política plena.

Mentrestan­t, nosaltres avui gaudirem, o almenys això espero, de Sant Jordi. I omplirem els carrers amb una festa cívica i envejable que ens ajuda a somiar ser millors. No és avui un dia per ficar-se en embolics, però la tradició de la festa del llibre, tan nostra, és també molt recent. I al seu dia va ser sancionada per la corona com a festa del llibre espanyol (tal qual) encara que va arrelar a la nostra terra de forma especial i pretén ara convertir-se en una celebració universal. Resulta curiós, per als més grans de cinquanta anys, que tant vam admirar i vam estimar França, veure com ara molts francesos miren al seu torn a Espanya en general i a Barcelona en particular amb admiració i fins i tot amb certa enveja. Deixin-me que fregui el ridícul per creure que avui, en aquest diumenge, entre la lectura serena i la reflexió potser comencen a canviar impercepti­blement les coses. I encarrilem el rumb i recuperem els valors de l’Europa nascuda de les dues guerres mundials, en realitat una gran i llarga guerra europea. Alemanya hauria de despertar, perdó per dir-ho amb aquesta cruesa. Amb tot el que això comporta, incloent el drama colpidor dels refugiats econòmics i polítics, de la gent que s’exclou del progrés, de la mateixa idea molt estesa que el progrés ha acabat i només podem defensar el que queda. Personalme­nt, i malgrat que cap candidat no desperti el meu entusiasme, encara crec que França donarà una lliçó de saber elegir. I que ens ajudarà a sortir del clot. A no estar a la trinxera.

Malgrat que cap candidat no desperti el meu entusiasme, encara crec que França donarà una lliçó de saber elegir

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain