La Vanguardia (Català)

La crisi dels quaranta

- Llucia Ramis

La crisi no m’afecta especialme­nt perquè ho fa habitualme­nt, pensava el 2011, quan el món es va enfonsar. “Ara comencen els millors cinc anys de la teva vida”, diu una amiga a punt de fer-ne cinquanta. No sé si m’anima o m’amenaça. Faig un estudi de camp entre els que tenen la meva edat. Un es tatuà el braç, un altre tingué una filla, un altre es comprà una moto. La majoria fa servir el tòpic com a excusa, és ara o mai. A diferència de la generació anterior, cap d’ells no s’ha hipotecat. Ni tampoc no practica running.

Als trenta, vivíem amb la precarieta­t estudianti­l dels vint, i l’angoixa existencia­l dels quarantins. Intuíem que aquell estat de provisiona­litat no s’acabaria mai. Era com si la nostra vida també fos de lloguer, i ens pugessin el preu de tant en tant sense oferir-nos millors prestacion­s a canvi, sinó tot el contrari. Becaris permanents de tot, aguantàvem amb un arranjamen­t aquí i un nyap allà, i ploriquejà­vem poc convençuts. Tot costa cada cop més. Les ressaques també.

El 23 d’abril és el dia més important de la meva vida. Vaig néixer avui fa quaranta anys. I volia celebrar-ho amb una gran festa, però sempre hi ha un

La crisi dels quaranta és diferent; vols tornar a ser punk una darrera vegada, o no deixar de ser-ho mai

tal Sant Jordi que em fa la competènci­a. A sobre, hi haurà un Madrid-Barça. Davant d’escriptors i futboliste­s, és impossible cridar l’atenció. Creia que fer-ne quaranta tampoc no m’afectaria especialme­nt. Analitzo els qui són una dècada més grans que jo. De sobte tenen por del seu passat irreversib­le: por d’haver viscut massa ràpid i haver-se begut massa ràpid el futur que ara els esperaria. O por d’haver-se perdut la part més divertida, per culpa de cuidar-se quan encara no calia. Es tornen vegans o infidels, mig bojos en qualsevol cas, asseguren que no volen celebrar res.

Als seixanta, em va dir un home, les dones ja no et miren. A partir dels setanta, em va dir un altre, el teu cos s’afarta de tu. Als vuitanta, la por et fa riure.

La crisi dels quaranta és diferent. Vols tornar a ser punk una darrera vegada, o no deixar de ser-ho mai. Si és vera que la plenitud només dura cinc anys, cal aprofitar cadascun dels seus 1.826 dies. Encara hi ha temps per apuntar-se a salt d’alçada, aprendre a tocar el piano, conèixer Michael Fassbender, cantar amb The Pains of Being Pure at Heart. D’altra banda, es desperta un vertigen fins ara inèdit, determinat pel compte enrere. I, en realitat, condiciona­t pels altres.

Fa vint anys que tinc vint anys, i que la vida anava de debò un comença a entendre-ho ara, assegurave­n en una altra època. Els meus amics de sempre asseguren que “tot això són beneitures”. Però els que vaig conèixer després canviaren radicalmen­t en fer els quaranta-set. Canviarem nosaltres? Existirien les crisis, si no fossin pretextos? Supòs que no. Per això m’empar en les crisis, perquè justifique­n les festasses que enguany ens dedicarem els de la meva generació.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain