La Vanguardia (Català)

Ocupació amb impacte social

- Alfred Vernis A. VERNIS, Institut d’Innovació Social d’Esade

Els últims anys, des del programa Momentum Project, hem donat suport a moltes empreses que creen “ocupació amb impacte social” oferint llocs de treball a persones de col·lectius vulnerable­s. Sorprenent­ment, i en un entorn de crisi, les empreses de Momentum no han deixat de crear ocupació. Per això ens agradaria compartir unes breus reflexions.

En primer lloc, la necessitat de valorar més el paper que aquestes empreses exerceixen en la construcci­ó de “comunitats sostenible­s”, així com la seva aportació al benestar de la societat. Una empresa social cuida les persones i les posa en el centre de les seves actuacions. La manera com es gestiona l’empresa social i com treballa amb les persones ens ofereix bones recomanaci­ons de cara al futur.

En segon lloc, no es pot oblidar que una necessitat d’aquestes empreses, quan comencen o quan tracten d’escalar, és el finançamen­t. Consolidar un veritable ecosistema de suport a l’emprenedor­ia social és molt important des de la perspectiv­a d’allò que els anglosaxon­s anomenen capital pacient, ja que el retorn de la inversió d’una empresa generadora d’impacte social és molt més lent que el d’una empresa tradiciona­l.

En tercer lloc, l’empresa social necessita tenir un model de negoci molt ben pensat per obtenir uns beneficis econòmics que no només li permetin operar en un mercat competitiu sinó finançar la creació de valor social. També hem après la importànci­a d’acompanyar aquestes empreses perquè el mercat és molt exigent i els és de gran ajuda un suport profession­al. Finalment, cal assenyalar que perquè la feina dels emprenedor­s socials sigui valorada en la seva justa mesura és necessari continuar desenvolup­ant sistemes de mesurament de l’impacte social d’aquestes empreses. Ja hem vist l’important paper que exerceixen en la conscienci­ació de la societat, canviant la seva perspectiv­a sobre les persones amb capacitats diferents.

Certament, empreses com La Fageda, La Tavella, Batec Mobility, Moltacte... estan contribuin­t a aquest canvi de percepció. Per això adquireix rellevànci­a ajudar a escalar emprenedor­ies socials d’aquesta naturalesa; com més exemples reeixits hi hagi al mercat, més fort serà el missatge que les persones amb capacitats diferents poden contribuir igual, o fins i tot millor que els altres, al desenvolup­ament de la societat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain