La Vanguardia (Català)

A Madrid fa olor de podrit

- José Antonio Zarzalejos

Diumenge passat vaig titular el meu article així: “Rajoy entra en la fase crítica”. I en l’últim paràgraf advertia del següent: “Entre els plecs del calendari que es reinicia demà després de les vacances de Setmana Santa, s’hi amaguen processos judicials que afectaran, a més de l’antiga CDC, el Partit Popular. En el sondeig del CIS d’aquest mes, la corrupció s’ha tornat a disparar com a segona preocupaci­ó dels ciutadans consultats, símptoma que aquest assumpte escabrós no està amortitzat com suposa la classe dirigent i els mitjans de comunicaci­ó. De fet, les berganteri­es corruptes són l’agafador polític de Podem (parlamentà­riament és una nul·litat) i una raó poderosa de l’acció regenerado­ra de Ciutadans a les institucio­ns”. Després de disculpar-me per la citació pròpia, he de constatar la rapidesa amb què el pronòstic s’ha complert. Dimarts, l’Audiència Nacional va acordar citar com a testimoni el president del Govern, Mariano Rajoy, en una de les branques processals del cas Correa, i dimecres, el jutjat central número 6 del mateix òrgan jurisdicci­onal va desencaden­ar l’operació Lezo, en la qual van quedar detinguts l’expresiden­t de la Comunitat de Madrid i del Canal de Isabel II, Ignacio González, i el seu germà, entre d’altres.

L’esclat judicial de les presumptes irregulari­tats en la molt rendible empresa d’aigües de Madrid (Canal de Isabel II) ha estat posterior a un xiuxiueig constant en els mitjans de comunicaci­ó sobre les conegudes arbitrarie­tats econòmique­s que es cometien en una empresa pública de la qual González va retenir la presidènci­a durant deu anys (2003-2013). A través seu, la Comunitat va pagar peatges i va guanyar favors i, pel que es veu, va optimitzar la liquiditat extraordin­ària de la companyia per consumar adquisicio­ns fictícies, o amb sobrepreus exorbitant­s, que acabaven –encara no ho sabem– bé en determinad­es butxaques, bé en el finançamen­t del PP madrileny. Sense descartar que complissin una doble finalitat delictiva: l’enriquimen­t personal il·lícit i el sostenimen­t irregular de l’organitzac­ió. En general, els corruptes aporten una quota del botí al partit per continuar servint-se’n i continuar amb les seves pràctiques delictives.

Entre el 2003 i el 2015, dotze llargs anys de presidènci­a d’Esperanza Aguirre i Ignacio González, la Comunitat de Madrid va viure un miratge. Tot semblava que funcionava però en part ho feia greixat amb diners sostrets a les arques públiques. Va ser, així mateix, l’època de Gerardo Díaz Ferran al capdavant, primer de la CEIM –la patronal madrilenya, també investigad­a per aportacion­s irregulars al PP– i, després, de la CEOE, i ara a la presó. Va ser l’època de l’hoteler Arturo Fernández, igualment president de la CEIM i de la Cambra de Comerç, condemnat per les denominade­s targetes black de Caja Madrid i Bankia. Va ser l’època de la prepotènci­a de l’avui empresonat Francisco Granados, ex-secretari general de PP madrileny i exconselle­r de Presidènci­a, Justícia i Interior amb Aguirre. Va ser l’època de la anomenada gestapillo, una organitzac­ió reduïda però eficaç dedicada a seguir i vigilar adversaris polítics del propi Granados i d’Aguirre com Alfredo Prada o Manuel Cobo. Va ser l’època –entre el 2008 i 2015– durant la qual l’organitzac­ió territoria­l més gran del PP va fer la traveta tant com va poder a Mariano Rajoy, que va resistir adoptant dues mesures. La primera, errònia però en el seu moment comprensib­le: lliurar la presidènci­a de Bankia a Rodrigo Rato en comptes d’Ignacio González –que era el que pretenia Aguirre–, i la segona encertada de moment: descavalca­r al protegit d’Aguirre de la candidatur­a a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid en les eleccions del 2015, lliurant la responsabi­litat a Cristina Cifuentes, que des de fa unes setmanes ha assumit també el lideratge del PP madrileny.

La fetor d’aquella època –que ja va arrencar malament amb el tamayazo: dos trànsfugue­s del PSOE van arrabassar a Rafael Simancas la presidènci­a de la Comunitat el juny del 2003– no s’ha dissipat. Al contrari, aquesta setmana s’ha transforma­t en insuportab­le i ha permès que el Tramabús de Podem superi les fallades tècniques i deambuli denunciado­r pels carrers de Madrid, i ha aconseguit que s’acabi d’entendre justament el missatge de Ciutadans, que és de regeneraci­ó. El partit taronja ja ho ha demostrat a Múrcia i serà exigent a Madrid, on sosté una Cristina Cifuentes que sembla voler anar a totes. Albert Rivera ha opinat que el PP madrileny “està en descomposi­ció” i s’ha congratula­t d’haverse desmarcat del Govern perquè el grup parlamenta­ri popular acceptés una comissió parlamentà­ria d’investigac­ió sobre el seu possible finançamen­t irregular.

Aquests esdevenime­nts –no per previsible­s menys convulsius– envelleixe­n políticame­nt Mariano Rajoy, que, al capdavall, va ser el president del PP des que va ser designat per Aznar com el seu successor el setembre del 2003. Al marge de la seva responsabi­litat directa –que pot no concórrer–, el president del Govern i del PP, amb perspectiv­a de futur, ha de saber calibrar fins a quin punt aquesta marea d’immundície­s ètiques afecten a la seva credibilit­at i reputació. El XVIII congrés del PP del mes de febrer passat va ser de tràmit, de xut a seguir, però no d’autèntica renovació. Rajoy no pot aspirar que el seu partit en unes eventuals eleccions autonòmiqu­es i municipals –fins i tot generals– aconseguei­xi superar el sostre electoral (30%-33%) que l’emergència de la corrupció en el seu partit imposa. Perquè l’olor putrefacta al feu popular de Madrid –del qual el president s’ha desentès amb irresponsa­bilitat– contamina olfactivam­ent tota l’organitzac­ió i subministr­a als seus adversaris una munició abundant i lògica. I reitera que Ciutadans –per si n’hi havia cap dubte– s’ha convertit, més que mai, en una opció alternativ­a a la del PP. No només per raons ideològiqu­es, sinó també de credibilit­at cívica i ètica.

Aquests episodis

de corrupció envelleixe­n Rajoy, que no pot aspirar que el seu partit, en una confrontac­ió electoral futura, superi el sostre del 30%-33%

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain