La Vanguardia (Català)

Una plaça dignificar­à un tram de la muralla romana a Ciutat Vella

L’espai públic s’urbanitzar­à en un solar del carrer Sotstinent Navarro i servirà alhora de pati de l’escola Baixeras

- MARTA RICART

MURALLA ‘VISCUDA’ En aquesta zona, la muralla forma part de la paret d’edificis d’habitatges

CALENDARI

Es preveu que les obres, un projecte de Josep Llinàs, acabaran l’abril del 2018

Un tram de la muralla romana de Bàrcino passarà a tenir més rellevànci­a a Ciutat Vella amb la urbanitzac­ió d’una plaça en un solar del carrer Sotstinent Navarro, paral·lel a Via Laietana.

Les obres començaran a finals de juliol i s’espera que la plaça s’acabi a mitjans d’abril de l’any que ve. En horari lectiu, servirà de pati de l’escola Àngel Baixeras, per la qual cosa el projecte s’ha dissenyat d’acord amb aquest centre, segons va informar ahir l’Ajuntament.

Aquesta serà la segona actuació del projecte que pretén crear el passeig de la Muralla romana, així que la intervenci­ó urbanístic­a es farà amb materials i acabats similars als de la plaça Ramon Bepart renguer, situada una mica més amunt.

El tram de muralla va quedar al descobert fa uns cinc anys amb l’enderroc de dos edificis. El nou espai públic, rectangula­r però irregular, té una superfície de 909 metres quadrats i queda delimitat per la muralla, els carrers Sotstinent Navarro, la baixada del Caçador i una mitgera. La urbanitzac­ió haurà de solucionar el desnivell que hi ha entre el carrer Sotstinent Navarro i el peu de la muralla, d’entre 2,5 i 3 metres. Per això, la plaça es farà una mica més baixa respecte al carrer. La plana (la major part) es pavimentar­à, i en el costat de la muralla, amb un pendent lleuger, hi haurà una franja verda i de terra, va explicar l’arquitecte encarregat del projecte, Josep Llinàs.

En aquesta àrea es plantaran cinc arbres; hi haurà un petit espai tancat que s’habilitarà com a magatzem i lavabos del pati escolar i, per poder tancar la plaça quan sigui d’ús escolar, es col·locarà un reixat de barrots d’un metre d’altura amb dos accessos. En intervenci­ons posteriors s’hauria de restaurar el tram de muralla, d’una vintena de metres i una alçada considerab­le, a més d’actuar sobre la mitgera, segurament tapant-la amb vegetació, però cap d’aquestes dues actuacions s’inclou al projecte actual.

La intervenci­ó té un pressupost d’1,1 milions d’euros. L’escola Baixeras ja feia temps que reclamava disposar d’un pati al solar, ja que ara utilitzen el terrat. El govern municipal va obrir un procés participat­iu perquè la comunitat educativa (inclosos els alumnes) i els veïns donessin el seu punt de vista sobre la urbanitzac­ió. El projecte inicial de Llinàs proposava integrar més l’escola al nou pati, però, de moment, això encara queda pendent.

En aquesta zona, a diferència del que es va fer a la plaça Ramon Berenguer, es van construir edificis d’habitatges aprofitant la muralla –una part de la que ara es dignifica és paret d’un hotel–, però estudis arqueològi­cs han mostrat que aquesta continua en alguns trams, fins a la plaça Traginers i més enllà, que voldrien recuperar-se.

Les excavacion­s arqueològi­ques realitzade­s al peu de la muralla, al solar, ja estudiades, quedaran cobertes (es va trobar restes de murs). Arran d’aquests estudis arqueològi­cs, dins del Pla Bàrcino, els investigad­ors van concloure que, en temps de la ciutat romana, en aquesta zona el mar devia arribar als peus de la muralla i que la Via Laietana era una riera.

 ?? CRISTINA GALLEGO ?? Fa molt de temps que es reivindica que el solar s’urbanitzi; a la meitat esquerra es veu la muralla, base de la paret dels edificis
CRISTINA GALLEGO Fa molt de temps que es reivindica que el solar s’urbanitzi; a la meitat esquerra es veu la muralla, base de la paret dels edificis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain