La Vanguardia (Català)

El metro inicia dilluns una nova vaga amb serveis mínims del 40%

- DAVID GUERRERO

Les negociacio­ns entre la direcció de TMB i els sindicats de treballado­rs del metro estan en via morta. Malgrat que es comptabili­tzen fins a 68 reunions entre les dues parts, no s’ha registrat cap avenç significat­iu des de fa mesos. No ha canviat res des de les aturades convocades l’any passat coincidint amb el Barça-Madrid, el Primavera Sound i el Mobile World Congress, entre altres grans esdevenime­nts. Els congressis­tes aquest any es van escapar de patir una vaga però, després de nou mesos sense protestar i diverses votacions a favor de continuar negociant, els treballado­rs es van posicionar en l’última consulta a favor de reprendre la línia més dura i tornar a la vaga com a mesura de pressió davant la direcció de TMB.

Aquest dilluns s’inicia una nova tanda d’aturades de dues hores en cada torn que està previst mantenir cada dilluns no festiu de manera indefinida. Les interrupci­ons del servei seran de 7 a 9 del matí, de 16 a 18 de la tarda i de 20.30 a 22.30 del vespre. Els serveis mínims dictats per a l’hora punta del matí i de la tarda són del 40%, mentre que al vespre es rebaixen fins al 20%. Durant la resta de la jornada els combois haurien de passar amb la freqüència habitual.

Encara que els serveis mínims decretats per la Generalita­t són superiors als de l’última vaga, TMB considera que seran “insuficien­ts” per absorbir la demanda normal, especialme­nt a primera hora del matí, quan se solen registrar unes 215.000 entrades a la xarxa de metro. La companyia recomana buscar mitjans alternatiu­s de desplaçame­nt i seguir les recomanaci­ons del personal que hi haurà desplegat al suburbà.

Els autobusos interurban­s metropolit­ans que connecten les ciutats del Baix Llobregat (Baixbus) i el Barcelonès Nord (Tusgsal) han anunciat un reforç del servei per reduir a la meitat les freqüèncie­s de pas durant les hores de vaga.

La solució al conflicte laboral no s’entreveu en l’horitzó a curt termini. Els sindicats asseguren que la direcció del metro “no s’ha acostat a cap dels punts proposats”. Per la seva banda, TMB lamenta els “perjudicis” que les aturades provoquess­in en la ciutadania “de manera innecessàr­ia” en un moment en què, segons la companyia, la negociació del conveni col·lectiu “estava avançant”. Sigui com sigui, les dues parts esperen que després de les aturades d’aquest dilluns es reprenguin les converses. El dilluns següent, 1 de maig, no hi haurà vaga, perquè és festiu. Si no s’arriba a cap nou acord, les aturades es tornaran a repetir el dilluns 8 de maig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain