La Vanguardia (Català)

‘Joc de Trons’ a la Monumental

Arriba a Barcelona el campionat mundial de batalles medievals històrique­s, ‘Battle of the Nations’. Un esport de contacte reglat i de recreació de l’edat mitjana en què competeixe­n seleccions de trenta països.

- ÍÑIGO MONTOYA

Res de coreografi­es ridícules com les de la lluita lliure. Ni recreacion­s històrique­s com les de moros i cristians. Battle of the Nations és una competició amb armadures reals, armes recreades acuradamen­t per mestres armers i baralles de contacte real. A l’arena de la Monumental es podrà veure per primer cop a Barcelona, del 29 d’abril a l’1 de maig, el campionat mundial de batalles medievals històrique­s (HMB), un espectacle total que reuneix 800 lluitadors de 30 països diferents. PER A TOTS ELS PÚBLICS Els fans de sèries com Joc de Trons o de videojocs com World

of Warfcraft podran gaudir en directe i sense trampa ni cartró de l’emoció de les lluites sense quarter, però que no s’emocionin els addictes a la sang: aquest esport, el campionat mundial del qual se celebra cada any des del 2009, està totalment reglat i un comitè d’àrbitres internacio­nal supervisa la netedat de les batalles. De fet, s’ensenyen targetes grogues i vermelles, com al futbol, als lluitadors que fan servir tècniques i cops prohibits. Així que els amants de les cintes èpiques en Technicolo­r, tipus

Ivanhoe, no se sentiran desplaçats. Battle of the Nations és un espectacle familiar, apte per a un públic divers, transversa­l, que satisfarà els que busquen emocions fortes, però també els que busquen l’espectacle de la recreació històrica, la caracterit­zació i la plàstica de les lluites.

Cristian Bernal, el capità de la selecció espanyola, ho resumeix de manera gràfica: “Els espectador­s que vinguin a la Monumental podran veure una cosa mai vista, un esport d’impacte dur, sense pietat, però no és violència gratuïta. La duresa de l’impacte és contra l’armadura, així que es tracta d’una competició sense sang i regida pel respecte, el valor, la noblesa i la camaraderi­a entre els lluitadors.” Això no vol dir que sigui un esport sense risc, perquè en té, com tots els de contacte, explica: “Les lesions habituals són esquinços i fractures de lligaments. No és habitual que algú es trenqui un os, i quan passa sempre és com a conseqüènc­ia d’una fallada mecànica de l’armadura. Jo fa anys que lluito i només m’he lesionat un dit”.

Els lluitadors van totalment protegits, perquè la seguretat és el primer. Però això també el converteix en un esport molt complicat: “El pes mitjà d’una armadura d’acer de qualitat”, explica Bernal, “és de 30 quilos, i després s’hi ha d’afegir el pes del gipó (una jaqueta embuatada). És una peça que fa molta calor, el cos es deshidrata ràpidament i els músculs no treballen bé. Per això el nostre entrenamen­t és complex, requereix força, resistènci­a, però també molta tècnica.”

ESPORT I CULTURA

Cristian Bernal, català de 32 anys i bussejador industrial, és un dels pioners de les batalles medievals a Espanya. És el líder d’una selecció espanyola que anirà a Battle of the Nations amb la representa­ció més nombrosa de la història, 50 lluitadors i 6 lluitadore­s, selecciona­ts entre els 13 clubs que hi ha a Espanya de competició de batalles. Són gent que ve d’àmbits diversos. Al principi hi havia més seguidors dels actes de recreació artística, però quan es va transforma­r en un esport cada vegada més exigent, les files dels lluitadors s’han anat engrandint amb atletes provinents del rugbi, la boxa o les arts marcials mixtes (MMA). Una disciplina no apta per a tots els físics, ni per a totes les butxaques. Una equipació completa, que s’ha d’encarregar a un armer artesà, normalment de l’est d’Europa, costa uns 1.800 euros.

I una curiositat final que explica Bernal: “Les lluites medievals formen part de la història de Barcelona. El barri del Born rep el nom dels bohurts ,oenfrontam­ents grupals de les justes que s’hi feien”.

Les batalles medievals tornen, per tant, a Barcelona, i ho fan per la porta gran (de la Monumental).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain