La Vanguardia (Català)

Descobriu amb ‘La Vanguardia’ els cent millors bars i coctelerie­s de Catalunya

• Una guia amb els millors locals per gaudir per tota la geografia catalana • Edició trilingüe, en català, castellà i anglès, amb dades de cada establimen­t • Disponible a partir del dissabte 29 d’abril per només 9,95€méselcupód­eldia

- BARCELONA Redacció Per tot Catalunya

Bars, coctelerie­s. Establimen­ts on, a més de beure des de cafès saborosos fins a còctels de tota mena o degustar tapes de la millor qualitat, els clients podreu gaudir d’un ambient únic, de l’essència intangible que dóna forma als bons records. Perquè, qui no guarda a la memòria moments entranyabl­es viscuts en un bar o una cocteleria?

Ara, per ampliar aquesta llista de llocs memorables, La Vanguardia ofereix a tots els seus lectors i subscripto­rs la Guia dels millors 100 bars i coctelerie­s de Catalunya, un compendi perfecte de textos en català, castellà i anglès que ressenyen els millors bars i coctelerie­s del territori català, que ha prologat Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, i que estarà disponible a tots els quioscos i les llibreries a partir del dissabte 29 d’abril, per només 9,95 euros més el cupó del dia.

El llibre, de 224 pàgines en format de 12,5 x 20 centímetre­s i coberta rústica amb solapes, té un doble objectiu, com indiquen els editors: “Sorprendre el lector amb algun local que desconegui i reivindica­r la bona salut de l’oferta del bon beure del nostre país. Creiem que els bars mereixen aquest just reconeixem­ent per oferir-nos un espai de trobada tan caracterís­tic del món mediterran­i”.

A Catalunya hi ha més de 28.000 bars i coctelerie­s. Triar (i encertar) els cent millors entre una oferta tan àmplia és una tasca complicada. Per afrontar-la s’ha optat per confiar en els profession­als. Més de cent experts reconeguts en els seus terrenys respectius, des de bartenders fins a propietari­s de locals, distribuïd­ors, crítics i bloguers, han participat en la confecció de la llista triant lliurement els seus cinc locals favorits, valorant la qualitat, el servei i l’entorn que ofereixen. Un cop feta la selecció, s’ha decidit exposar-la per ordre alfabètic, ja que la diversitat de criteris en un entorn tan obert fa impossible valorar-los comparativ­ament entre si. Serveixi aquesta guia perquè els usuaris descobriu, proveu, compareu i establiu, si voleu, el vostre rànquing personalit­zat.

Com explica Josep Roca al pròleg d’aquesta obra: “Avui, els bars de tota la vida tornen a ser reconeguts pels atributs de la clientela fidel, perquè es torna a prendre vermut, avui de manera més informal, i tapes variades”. A més, afirma: “A Catalunya tenim un univers de locals que us espera, des de bars de barri fins a coctelerie­s icòniques, amb bons profession­als”. Haurem de seguir el seu consell i, amb la guia a la butxaca, llançar-nos a descobrir-los i gaudir-ne.

Encara que, per la raó òbvia del nombre més gran d’establimen­ts, els que estan situats a Barcelona són majoria en aquesta relació dels cent millors, la resta de poblacions i comarques també hi estan representa­des. Des de les terres de Ponent, amb les vistes a l’skyline de Lleida del Turó de la Seu Vella o l’ambient genuí del Literari Pub Mollerussa, fins a les de Tarragona, amb els còctels d’Ego La Ràpita o la gastronomi­a, els còctels i la música de l’Espai Prioral, a Reus. Des de la Costa Brava, amb la terrassa al costat del mar del Bar Boia de Cadaqués o el racó únic de Cala Banys, entre la cala de Fenals i Lloret de Mar, fins a les comarques de l’interior, amb la masia del segle XVI envoltada de jardins de La Devesa de Tor, el Barmutet de Vic, instal·lat en una antiga botiga de roba de llar o la terrassa amb vistes d’El Secret de Girona. De les platges de Sitges, amb el punt de trobada que representa el Café Bar Roy, a les muntanyes de la Vall d’Aran, amb El Divino, esplèndida­ment instal·lat en una antiga quadra de cavalls d’Arties.

Pel que fa a la Ciutat Comtal, hi ha representa­ció per a tots els gustos. Des de la catedral del còctel que és, per a molts, el Dry Martini, fins a l’ambient modernista i bohemi de Casa Almirall, passant per la vermuteria autèntica que recupera l’èxit al Bar Nostàlgic, l’ambient cocteler més informal del Gimlet, la decoració amb caixes fortes pel seu passat com a banc del Banker’s Bar, l’ambient de barri, la terrassa i els gintònics del Bar Calders, la cervesa artesana i les tapes del BierCaB, la terrassa El Sueño, les vistes magnífique­s del Marea Baja o els sabors mexicans de la Mezcalería Oaxaca.

La cultura dels bars és tan antiga com la nostra civilitzac­ió mediterràn­ia, és a dir, mil·lenària. Els editors d’aquesta guia citen Benjamin Franklin, que, fa més de 300 anys, sentenciav­a: “En el vi hi ha la saviesa, en la cervesa la llibertat i en l’aigua els bacteris”, per continuar afirmant: “Es poden rebre consells bevent, però les decisions s’han de prendre després de beure aigua”. De manera que aquesta guia s’ha de fer servir per augmentar la cultura lúdica, amb saviesa i moderació, gaudint-ne mentre n’esperem futures edicions que consolidin el procés cap a més locals, i millors, i moltes més estones d’autèntic plaer sensorial.

 ??  ??
 ??  ?? L’ elegància del Boc aC h ica, els combinats a peu de platja del Pique Ni quede Sitges o les vistes magnífique­s d’ El Sue ñ o, entre els 100 millors b arsi coctelerie­s de Catalunya.
L’ elegància del Boc aC h ica, els combinats a peu de platja del Pique Ni quede Sitges o les vistes magnífique­s d’ El Sue ñ o, entre els 100 millors b arsi coctelerie­s de Catalunya.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain