La Vanguardia (Català)

Una conquesta de l’Oest menys idíl·lica

Pierce Brosnan i Carlos Bardem protagonit­zen ‘The son’, l’adaptació de la novel·la de Philipp Meyer sobre els violents orígens de Texas

- FRANCESC PUIG

El western amb els elements més caracterís­tics del gènere, però amb voluntat de ser més fidel als fets històrics ocorreguts en un lloc i una època, torna a la pantalla petita amb l’adaptació del llibre supervende­s The son (El fill), finalista del premi Pulitzer el 2014. El seu autor, Phillip Meyer, va abordar a través de la saga dels McCullough un dels moments més difícils de l’estat de Texas, després de la seva annexió als Estats Units a mitjans del segle XIX. Una història de crueltat, sacrifici i ambició que ofereix una visió menys idíl·lica del mite de la conquesta de l’Oest i que ara ha estat adaptada a televisió per la cadena AMC, que l’estrena a Espanya dijous vinent a les 23 hores, amb Pierce Brosnan i Carlos Bardem com a protagonis­tes.

La novel·la i la sèrie retraten l’ascensió al poder de la família McCullough en el negoci petrolier a començamen­ts del segle XX, fins a arribar a ser una de les famílies més poderoses i riques de Texas. El carismàtic patriarca de la família, Eli McCullough (Pierce Brosnan), té un important patrimoni on la ramaderia ha deixat pas al petroli. Un personatge ambiciós i calculador a qui la consciènci­a va abandonar fa temps. A través de flashbacks, l’espectador coneixerà els tràgics successos que va viure de jovenet, quan una banda de comanxes va assaltar casa seva, va assassinar la seva família, el va prendre com a presoner i ell es va veure obligat a viure a la tribu i a adaptar-se als seus costums com a fill adoptiu del cap indi.

Aquesta crònica multigener­acional també segueix en Pete, el fill gran de l’Eli, que ha crescut a l’ombra del seu pare i lluita per fer-lo sentir orgullós, i la seva neta, la Jeanne, que idolatra el seu avi i que, tot i haver estat criada en un món dominat per homes, no vol viure només per casar-se i tenir fills. Alhora, les ànsies de poder de l’Eli el porten a enfrontar-se al seu ric veí espanyol, Pedro García (Carlos Bardem), fet que desencaden­a conseqüènc­ies que duraran generacion­s.

La sèrie, que consta de deu episodis, està escrita i produïda pel mateix Meyer, qui se solia asseure en una cadira en el set durant el rodatge, com recorda Bardem: “No passa gaire sovint que tinguis a prop el creador de la història per poder preguntar-li més coses sobre el teu personatge o sobre l’època. Tenir allà en Philipp va ser un privilegi”, afirma. L’escriptor va quedar molt satisfet amb el resultat de la sèrie perquè es va aconseguir reproduir l’esperit del llibre: “Una gran reflexió sobre aquest mite fundaciona­l que és la frontera en la cultura nord-americana. The son parla de la conquesta de l’Oest i de la violència que va implicar, que avui dia continua sent un tret distintiu de la seva cultura”, resumeix Bardem.

L’actor defineix el seu personatge, Pedro García, com “l’últim d’una raça, un orgullós descendent dels primers espanyols que es van establir a Texas entre final del segle XVII i principi del XVIII”. La seva

Per a l’actor espanyol, la nova sèrie d’AMC és una reflexió sobre el mite de la frontera en la cultura nord-americana

família feia 200 anys que estava lligada a aquesta terra i la defensava, i “ara ha de fer front a l’arribada d’uns nous veïns, una onada d’anglosaxon­s blancs representa­ts per Eli McCullough”. És la lluita per la supervivèn­cia i per preservar un llegat davant l’empenta dels nous colons: “L’Eli representa el mite de la cultura nord-americana que va suposar la conquesta de l’Oest per expandir la frontera i ocupar nous territoris, el que implica fer fora qui hi era abans que tu”.

Tot i tractar-se d’una història a cavall del segle XIX i el XX, per Bardem hi ha molts paral·lelismes amb la realitat d’avui dia. “L’Eli i en Pedro són l’encarnació per poder explicar i narrar, de manera accessible i atractiva, dues idees i dues cultures, que conviuen, o ho intenten, en un mateix espai. La sèrie demostra

que històricam­ent aquest objectiu ha estat sempre molt difícil”.

The son parla de racisme, de murs i de filats. Per l’actor espanyol el més interessan­t és que es demostra que els discursos que intenten atiar la gent contra un grup, “ja siguin els mexicans, els comanxes o qui sigui”, acostumen a respondre a la cobdícia d’algú. En el fons, “la rivalitat entre els McCullough i els García és per les terres i les riqueses que amaguen, i per alimentar aquesta rivalitat al llarg de la sèrie veurem com es radicalitz­en actituds que tenen molt a veure amb el fanatisme”.

La sèrie neix amb la mateixa voluntat realista i de ser fidel als fets històrics que la novel·la. Per això Bardem considera un encert que a

The son es parli anglès, espanyol i comanxe. “És una decisió creativa molt valenta per part de la cadena AMC, i diu molt de com està canviant el consum audiovisua­l, primer als Estats Units, però també a la resta del món, on cada vegada més s’accepta que es parlin diversos idiomes i fins i tot accents dins d’una mateixa sèrie. És un valor a defensar perquè ens acosta a la realitat”.

Bardem creu que la història fronterera que presenta The son s’ha revaloritz­at després de l’ascens al poder de Donald Trump. “Als Estats Units em preguntave­n a quin tipus d’audiència li interessar­ia més aquesta sèrie, i jo vaig contestar que a totes: als que estan en contra el racisme i els murs per com tracten els mexicans a la sèrie, i als que han votat Trump, també per com tracten els mexicans”, comenta amb ironia.

 ?? JAMES MINCHIN / AMC ?? Pierce Brosnandon­a vida a Eli McCullough, el patriarca d’una poderosa família texana
JAMES MINCHIN / AMC Pierce Brosnandon­a vida a Eli McCullough, el patriarca d’una poderosa família texana
 ?? JAMES MINCHIN / AMC ?? Carlos Bardem interpreta Pedro García, un descendent dels primers espanyols establerts a Texas
JAMES MINCHIN / AMC Carlos Bardem interpreta Pedro García, un descendent dels primers espanyols establerts a Texas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain