La Vanguardia (Català)

Sant Jordi, drac, llibre i rosa

- J. PUJOL BALCELLS, arquebisbe metropolit­à de Tarragona i primat Jaume Pujol Balcells

M’agrada aquesta festa en què es barregen un cavaller de la fe, l’amor i la cultura; el que necessita el nostre món

Són tantes les llegendes que concorren en la celebració de Sant Jordi, patró de Catalunya, Aragó, Portugal, Anglaterra i altres territoris, que desxifrar on acaba la realitat i comença la ficció és summament difícil.

Segons la tradició i alguns escrits va ser un militar romà, d’origen grec, pel que sembla convertit al cristianis­me i que va morir màrtir, cap a l’any 303. A aquestes breus dades biogràfiqu­es es va afegir la llegenda que va lluitar contra un drac que tenia acovardit el veïnat, perquè la seva voracitat no se satisfeia menjant bestiar, sinó fins i tot atacant les persones. El sant li hauria fet front, a cavall i amb la llança al rest, fins a matar-lo, quan anava a devorar una princesa.

A Montblanc, que celebra amb esplendor la Setmana Medieval, es concreta la llegenda assenyalan­t fins i tot el portal i els espais on es va entaular la lluita.

La lectura que cal fer d’aquest episodi fantàstic és molt profunda si s’atribueix a la princesa la gràcia, a part de la bellesa, i al drac la lletjor i la maldat del dimoni. És una escena que recorda la de l’Apocalipsi, en què es parla d’una dona embarassad­a –vestida de sol, la lluna als seus peus, i sobre el cap una corona de dotze estrelles– que ha de fer front a un gran drac anomenat Diable i Satanàs, en forma de serp, en un combat en què intervé victoriós sant Miquel.

Com en aquest cas, les representa­cions de sant Jordi en la batalla contra el drac responen a l’esquema de la lluita entre el bé i el mal, del qual tenim experiènci­a contínua al món i al nostre propi interior.

El 23 d’abril, a aquesta celebració de ressonànci­es medievals s’uneix un bonic costum que s’ha fet molt popular a Catalunya: és el dia per excel·lència de l’amor. Qualsevol persona que vol obsequiar una altra compra aquest dia com a regal un llibre o una rosa.

El simbolisme és màxim entre enamorats. La tradició estableix que ell regali a la seva parella una rosa, generalmen­t vermella, i ella compri per a ell un llibre, per a la qual cosa n’hi ha prou amb sortir als carrers, convertits per un dia en llibreries i floristeri­es a l’aire lliure.

Una única flor simbolitza l’amor exclusiu; el color vermell, la passió que l’encén; l’espiga de blat que l’acompanya, la fecunditat. Quant al llibre, es considera com a reflex de la cultura, pensant potser també que cada vida és en realitat una novel·la.

L’addició del llibre a la festa és molt més recent. Es remunta a fa 90 anys, quan el 1927 va sorgir la possibilit­at d’afegir a la compra de roses l’intercanvi amb llibres; es va aprofitar a més que la data, 23 d’abril, coincideix amb la de la mort de dos grans personatge­s de les lletres, Cervantes i Shakespear­e, a les quals després cal sumar el mateix dia la de Josep Pla, un dels nostres grans literats.

Sempre m’ha agradat participar en aquesta festa entranyabl­e, en la qual es barregen un cavaller de la fe, l’amor i la cultura. El que necessita el nostre món.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain