La Vanguardia (Català)

El Miami Basel dels llibres

- Miquel Molina ANÀLISI

La vocació autocrític­a barcelonin­a, amb tots els seus avantatges, pot propiciar efectes indesitjat­s. Hem insistit tant –també des d’aquestes pàgines– en el descens de Barcelona a la segona divisió de les grans exposicion­s d’art que pot acabar estenent-se la idea d’un cert declivi de la ciutat com a promotora d’esdevenime­nts culturals de primer nivell. Fora de Catalunya, hi ha qui fins i tot aprofita aquesta mancança concreta per atribuir al procés independen­tista una suposada minva del caràcter obert i internacio­nalista barceloní.

Cert, la capital catalana no organitza cap gran fira d’art ni disposa ara a la cartellera d’exposicion­s blockbuste­r –n’hi ha algunes de molt interès que no pretenen atreure audiències massives–, però una mirada a altres sectors creatius serveix per millorar l’autoestima col·lectiva. Sobretot a la primavera.

D’aquí unes setmanes, el Primavera Sound i el Sónar convertira­n la ciutat en la capital global de la música popular. Cada un d’aquests festivals resisteix la comparació amb les grans fires mundials de l’art. Aquí no hi ha Madrid que s’hi pugui comparar. Però no cal esperar tant: Sant Jordi, tradiciona­lment el dia del llibre i de les roses, estén any rere any el seu influx i ja infecta durant dies la ciutat d’activitat profession­al i de festa igual que la fira de Basel contamina d’art i vida nocturna Miami, Hong Kong o la seva seu suïssa. La capitalita­t del dia del llibre està fora de qualsevol dubte.

Divendres, dos esdevenime­nts de signe diferent–la cimera de ciutats literàries i el 25è aniversari de l’agència Pontas– ja van servir per subratllar el caràcter internacio­nal de Sant Jordi. Ahir, la festa de La Vanguardia a l’hotel Alma es va confirmar un any més com un aquelarre cultural que desborda el món editorial, digne de figurar en el pròxim assaig de l’elegant escriptora americana Siri Hutsvedt, estrella convidada a la nostra portada d’avui.

Concerts, festes privades –una nova generació ha agafat les regnes de la Drac Party, l’autèntic off Sant Jordi– conferènci­es i cenacles diversos estenen cada vegada més l’àmbit d’aquesta Diada. Hi ha autors que ja fa dies que firmen exemplars a Barcelona i que continuara­n fent-ho demà.

Sant Jordi com a patrimoni immaterial de la Unesco? Benvinguda sigui la distinció, encara que

Sant Jordi patrimoni de la Unesco? Sí, però l’assignatur­a pendent és que hi hagi més literatura a l’escola

els responsabl­es polítics hagin aprofitat la posada de llarg de la candidatur­a barcelonin­a per reivindica­r-se: seria millor que es dediquessi­n a corregir les retallades que pateix la literatura universal en l’ensenyamen­t obligatori.

Per acabar, una altra dosi d’autoestima que ve de la celebrada novel·lista Dolores Redondo, que ens confessa que no concep ambientar a Barcelona cap de les seves obres d’intriga perquè quan visita aquesta ciutat –Sant Jordi, premis literaris, promocions diverses...– només li passen coses bones.

Un altre dia ja continuare­m parlant, si s’escau, de la Barcelona que necessita millorar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain