La Vanguardia (Català)

On eres, Bob?

- Xavi Ayén

Quan David Trueba va debutar als Sant Jordis, li va tocar al costat d’Antonio Gala, que firmava vestit amb un ponxo i auxiliat per un secretari que anava anotant diligentme­nt el nom de les persones que feien cua. Quan arribava el torn de cada lector, l’assistent posava el llibre davant de Gala, amb la pàgina per a la firma oberta i li xiuxiuejav­a a cau d’orella el nom del seguidor. Poc després, veient com signava llibres aquell jove del costat, Gala va donar un discret cop de colze a Trueba i li va dir: “Signes massa ràpid, noi”.

-Però, senyor Antonio, és que hi ha diverses persones i no vull que s’esperin.

-D’això es tracta, David, que es formi una cua gran i, quan la vegin, els que passin vulguin afegir-s’hi.

Trueba, des d’aleshores, cada vegada que ve a firmar, s’interessa una mica per les vides dels seus fans, demanant-los a què es dediquen, un detall humà que tots agraeixen.

Al costat de Trueba, en un racó al costat de l’escenari, els editors de Bob Dylan a Espanya excusaven la seva no assistènci­a, malgrat que l’últim premi Nobel de Literatura té novetat a les llibreries. Malcolm Otero i Julián Viñuales, de Malpaso, continuen barallants­e –sis mesos després– sobre si el cantant es mereixia el premi o no. Per a Viñuales, “històricam­ent, van ser els cantautors de fa segles els que van iniciar la tradició poètica de la qual després van sorgir els altres”.

Més enllà, a la zona dels sofàs, Betina Pons explicava que, avui, el mag Jorge Blass farà desaparèix­er un escriptor –almenys– en la seva actuació de la Fnac-Arenas. Algun editor l’escoltava amb un interès excessiu. Al fons, R.J.Palacio, l’autora de Wonder, que fa poc va abandonar la seva feina de dissenyado­ra gràfica en una editorial, confessava a Siri Hustvedt que havia dissenyat una portada de la seva novel·la Allò que vaig estimar i tres més del seu marit, Paul Auster. James Rhodes, així mateix, es mostrava fascinat davant una assistent islandesa que assegurava que no el coneixia.

El millor d’aquestes festes són les històries que t’expliquen. Després, amb els anys, algunes es converteix­en en novel·les.

 ??  ?? Màrius Carol, director de La Vanguardia, amb el tinent d’alcalde Jaume Collboni i el conseller Santi Vila
Màrius Carol, director de La Vanguardia, amb el tinent d’alcalde Jaume Collboni i el conseller Santi Vila
 ??  ?? Ignacio Orovio i David Trueba
Ignacio Orovio i David Trueba
 ??  ?? À.Balaguer, L.Salvat, Emilio Ortiz i A.Cuito
À.Balaguer, L.Salvat, Emilio Ortiz i A.Cuito
 ??  ?? Lluís Foix, Arturo San Agustín, Jaume Boix
Lluís Foix, Arturo San Agustín, Jaume Boix
 ??  ?? Patricia Soley-Beltran
Patricia Soley-Beltran
 ??  ?? Sandra Ollo i Alex Salmon
Sandra Ollo i Alex Salmon
 ??  ?? Silvia Querini, de Lumen
Silvia Querini, de Lumen
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain