La Vanguardia (Català)

L’FMI busca el modus vivendi amb l’Administra­ció Trump

L’assemblea evita l’advertènci­a habitual contra el proteccion­isme

- ANDY ROBINSON

Com reaccionar­à el Fons Monetari Internacio­nal a la rebel·lió contra l’establishm­ent globalista plasmada ja en la victòria de Donald Trump, en el Brexit i en els nous populismes europeus –de dreta i d’esquerra– que veuen amb recels el multilater­alisme liberal de l’anomenat consens de Washington? La resposta que emergeix després de la primera assemblea de l’FMI i del Banc Mundial des que Trump es va instal·lar a la Casa Blanca és la següent: mantenir la calma i comptar que tot canviarà perquè tot continuï igual.

En les seves intervenci­ons durant la reunió dels ministres de finances i banquers centrals dels 189 països membres del Fons, Christine Lagarde, la directora gerent de l’FMI, ha reconegut que el model de globalitza­ció de mercat ha creat milions de perdedors. Lagarde té la delicadesa diplomàtic­a necessària per buscar el modus vivendi amb l’administra­ció Trump. També es mostra més comprensiv­a que molts altres amb els votants insubmisos de Trump i el Brexit, Le Pen i Mélenchon. “És una recerca d’identitat, el desig de ser-hi i de ser representa­t”, va dir, i va repetir que els beneficis de la globalitza­ció “s’han de repartir més equitativa­ment”. Lagarde va advertir també que “les més de 3.000 violacions de les normes de liberalitz­ació comercial de l’Organitzac­ió Mundial de Comerç en l’última dècada són un problema que cal atendre”. En el comunicat emès ahir al final de l’assemblea es va deixar fora l’advertènci­a habitual contra el proteccion­isme a fi de llimar diferèncie­s (i tampoc no es va fer referència al canvi climàtic).

Però en general no hi ha gaires concession­s a les idees més proteccion­istes de l’equip comercial de Wilbur Ross i Peter Navarro en l’administra­ció Trump. El Fons ja no és la fortalesa de l’ortodòxia liberal que va ser. Ha qüestionat la liberalitz­ació financera a Àsia, l’austeritat europea i la desigualta­t de rendes als EUA. Però la globalitza­ció comercial no és negociable ni tan sols amb Trump a la Casa Blanca.

“El comerç ha estat el motor del creixement, ha facilitat pujades de renda per càpita i descens de la pobresa a tot el món”, va insistir Maurice Obstfeld, l’economista en cap del Fons en declaracio­ns després de les últimes ordres executives de Trump a favor de protegir la indústria siderúrgic­a dels Estats Units de les importacio­ns xineses. “Un retirada del multilater­alisme crearà [...] un campi qui pugui que ens deixarà a tots en una situació pitjor”, va advertir.

Aquesta incapacita­t d’ajustar el seu ideari a una nova realitat de nacionalis­me econòmic a Europa i als EUA pot crear algun perill per al Fons. Hi ha algun indici que Trump considera col·locar l’FMI al punt de mira de la seva artilleria antiglobal­itzadora igual com els tractats de lliure comerç. El nou president ha nomenat per a càrrecs clau de l’Administra­ció economiste­s que han estat els Nèmesi de l’FMI, com Adam Lerrick i David Malpasas. Lerrick va ser partidari en el passat de privatitza­r part del Fons, delmar la seva plantilla de 2.700 persones i forçar-lo a emetre bons al mercat internacio­nal per a les seves operacions de rescat. Va ser un dels autors de l’informe Meltzer del 2000, dirigit pel veterà friedmanis­ta Allan Meltzer, que va proposar de desmantell­ar part de l’FMI. “El trumpisme en la seva manifestac­ió més extrema és una amenaça existencia­l per a les organitzac­ions multilater­als com l’FMI”, va dir Jim Halley, del Centre de Governança Internacio­nal en una entrevista. El mes passat Trump va proposar de retallar en 650 milions de dòlars l’aportació dels Estats Units al pressupost del Banc Mundial.

Però sempre cal tenir en compte l’element gattopardi­à de l’administra­ció Trump, un govern de bilionaris disfressat de salvador de la classe obrera blanca de Michigan... El secretari del Tresor Steve Mnuchin i el principal assessor econòmic de la Casa Blanca, Gary Cohn, tots dos antics pesos pesants del banc global Goldman Sachs, han repetit el seu suport a l’FMI. “Tinc bones relacions amb el secretari Mnuchin”, va dir Lagarde. Així mateix, l’arraconame­nt de l’ultranacio­nalista econòmic Steve Bannon és una bona notícia per al Fons. “Hi ha un estira-i-arronsa en l’administra­ció entre l’equip globalista de Wall Street i la gent que vol reduir la mida de l’FMI”, va dir Sherle Schewinnin­ger, de l’institut New America, que presideix una taula rodona en què ha participat Wilbur Ross. Des de la sortida de Bannon “els nacionalis­tes econòmics han perdut la batalla”, va afegir en una entrevista.

Fins i tot en àrees de comerç, on les posicions proteccion­istes eren crítiques per a la victòria de Trump en els estats industrial­s del nord i mig oest, l’statu quo torna a imposar-se. Les promeses electorals de renegociar o fins i tot eliminar el tractat de Lliure Comerç amb Mèxic, han estat diluïdes les últimes setmanes. Mnuchin ha deixat entreveure que l’administra­ció ja no creu que la Xina manipuli la taxa de canvi, una acusació llançada repetidame­nt a la campanya electoral –una posició que comparteix l’FMI.

“Crec que arribarem a un moment en què l’Amèrica corporativ­a (de les grans empreses) frenarà Trump, saben que l’FMI és un instrument extremamen­t útil per promoure els interessos dels EUA”, va dir Haley. Lerrick també ho sap: “Adam Lerrick ha canviat d’idea des dels temps de l’Informe Meltzer; ens entendrem”, va dir un exportaveu de l’FMI.

Potser el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, va resumir la sensació al final de la primera assemblea de l’FMI en temps del trumpisme: “No se sent inquietud, sinó curiositat”.

 ?? STEPHEN JAFFE / HANDOUT / EFE ?? Els ministres de finances i banquers centrals van posar per a la càmera en la reunió d’ahir
STEPHEN JAFFE / HANDOUT / EFE Els ministres de finances i banquers centrals van posar per a la càmera en la reunió d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain