La Vanguardia (Català)

United cancel·la la presidènci­a de Muñoz per la crisi de l’‘overbookin­g’

El conseller delegat de l’aerolínia renuncia a l’ascens pactat per al 2018

- AINTZANE GASTESI Barcelona

L’escàndol de la sobrevenda de United Airlines, que va acabar amb un passatger expulsat violentame­nt d’un vol, causa la primera víctima corporativ­a. Óscar Muñoz, conseller delegat de la companyia i assenyalat per la mala gestió de la crisi d’imatge, no assumirà el càrrec de president el 2018 tal com estava previst en el seu contracte, segons un comunicat remès per la companyia a la SEC, el regulador del mercat als EUA.

Tal com va explicar la companyia, ha estat el mateix Muñoz qui ha decidit renunciar a l’ascens i modificar les condicions del seu contracte per eliminar l’opció d’assumir la presidènci­a en la pròxima trobada anual del hòlding propietari de l’aerolínia, United Continenta­l. Així mateix, United va revelar que Muñoz va guanyar l’any passat 18,7 milions de dòlars (17,5 milions d’euros). El primer executiu de l’aerolínia dels Estats Units va ser durament criticat per la seva primera reacció després de l’incident registrat en un dels vols de United el 9 d’abril passat, quan un passatger va ser obligat a abandonar l’avió de manera violenta per sobrevenda. Inicialmen­t, Muñoz va culpar el mateix passatger, retirat per força per la seguretat de l’aeroport, encara que posteriorm­ent es va disculpar repetidame­nt per la gestió d’aquest fet per part de la companyia.

Encara que el consell de United va donar suport a Muñoz després de l’incident, el comunicat dirigit a la SEC assegura que l’equip directiu i el consell “prenen els últims esdevenime­nts amb extrema serietat” i condiciona­rà part de les bonificaci­ons dels directius al nivell de satisfacci­ó del client. L’incident, que va ser massivamen­t difós a través de les xarxes socials, està sent investigat pel Congrés i el departamen­t de Transport. Els advocats del passatger –David Dao, un metge de 69 anys– ja han anunciat una demanda contra l’aerolínia. I hi ha hagut nombroses crides al boicot de la companyia per part dels usuaris.

Per intentar contenir les crítiques, United ha llançat diverses mesures dirigides a evitar nous incidents relacionat­s amb la sobrereser­va. Des d’ara, els seients amb reserva no es podran alliberar iniciat el procés d’embarcamen­t i els membres de la tripulació de la companyia o d’aerolínies associades hauran de reservar les seves places amb almenys una hora d’antelació. L’aerolínia també es va comprometr­e a no utilitzar agents de seguretat de l’aeroport per desembarca­r els passatgers.

 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ?? Óscar Muñoz, conseller delegat de United
LUCAS JACKSON / REUTERS Óscar Muñoz, conseller delegat de United

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain