La Vanguardia (Català)

El disseny d’Ànima sedueix a casa

- AINTZANE GASTESI Barcelona

L’ estudi de disseny industrial Ànima Barcelona va ser un dels grans triomfador­s a la gala dels premis europeus, celebrats a Brussel·les la setmana passada. Però el reconeixem­ent més celebrat pels seus dos socis, Diego Quiroga i Joanma Baqués, són els dos Xarxa Dots que han aconseguit a l’edició del 2017. Els guardons, coneguts com els Oscars del disseny, premien dos dels seus projectes estrella: la moto elèctrica catalana Volta en categoria d’automoció i la gorra de monitoratg­e Starstim de la firma barcelonin­a Neuroelect­rics en disseny de producte.

Quiroga destaca que, dels set premis aconseguit­s aquest any, sis han estat per projectes per a empreses catalanes, un fet inèdit per a l’estudi fa dos anys, quan més del 70% dels seus clients eren empreses xineses. “Tornem a treballar molt per a clients espanyols i catalans, i també comencem a captar projectes europeus”, explica Diego Quiroga, cofundador d’Ànima Barcelona el 2002 junt amb Joan Sabata.

Després de diversos anys de letargia, la indústria local torna a apostar pel disseny. Gairebé totes les empreses segueixen el mateix patró a l’hora de contractar els serveis d’Ànima, asseguren els seus socis: “Ens expliquen que la manera de llançar nous productes en els últims anys –comprar marca blanca a la Xina i etiquetar-los com a propis– els ha portat problemes, com trobar el producte a preus inferiors en mercats d’exportació. Ara busquen fer alguna cosa pròpia i exclusiva”.

Des del 2014, amb el 70% de clients xinesos, han passat a equilibrar el portfolio pràcticame­nt al 50% amb projectes a Catalunya, la resta d’Espanya i Europa. En el mateix període, l’activitat també s’ha multiplica­t: “Pràcticame­nt hem doblat el nombre de clients”, assegura Quiroga.

La multipremi­ada moto elèctrica Volta va revolucion­ar l’activitat

de l’estudi i els dos fundadors, el mateix Quiroga i el seu soci, Joan Sabata, van entrar en el capital i es van integrar al projecte. Durant dos anys van compartir espai i esforços, però després del trasllat de Volta a Figueres el 2014, l’estudi va quedar tocat. Joan Sabata se’n va anar amb Volta i Ànima Barcelona va haver de reestructu­rar-se per adaptar-se a la nova situació.

Van arribar a tenir fins a 16 persones en plantilla –bàsicament dissenyado­rs industrial­s i enginyers– i un espai sobredimen­sionat. “Després de la crisi hem aconseguit una estructura molt més eficient i en dos anys hem multiplica­t els beneficis per 300”, expliquen. La seva facturació, que va arribar a fregar el milió d’euros, s’ha quedat en uns 600.000 euros, però són molt més rendibles.

La seva última aventura és la col·laboració en el projecte Hyperloop, impulsat per Elon Musk. Ànima ha firmat un acord amb l’equip de la Universita­t Politècnic­a de València responsabl­e del disseny de la càpsula i del sistema de levitació per encarregar-se del disseny estètic i (color, acabats i materials) de la càpsula que serà provada aquest estiu a la seu de SpaceX a Califòrnia.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Joanma Baqués i Diego Quiroga
CÉSAR RANGEL Joanma Baqués i Diego Quiroga
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Productes catalans amb premi. La moto elèctrica Volta i el casc de monitoratg­e Starstim han estat reconeguts amb dos Red Dot, els Oscars del disseny mundial, mentre que el sistema de reg Fliwer ha estat premiat per la Unió Europea
Productes catalans amb premi. La moto elèctrica Volta i el casc de monitoratg­e Starstim han estat reconeguts amb dos Red Dot, els Oscars del disseny mundial, mentre que el sistema de reg Fliwer ha estat premiat per la Unió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain