La Vanguardia (Català)

Sant Jordi sense treva

Puigdemont assenyala el Govern del PP com l’“hereu polític” dels qui van perseguir la cultura catalana Rajoy reclama al sobiranism­e “canviar el focus” i reforça el pla per guanyar presència a Catalunya El Parlament aplana el camí per facilitar l’aprovac

- Isabel Garcia Pagan

El dia de Sant Jordi és candidat a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat, però ahir pels carrers de Barcelona corrien altres objectius polítics. L’enfrontame­nt entre la Generalita­t i el Govern del PP no dona treva, ni per un llibre i una rosa. El president Carles Puigdemont va aprofitar el seu discurs institucio­nal al Palau de la Generalita­t per retreure a l’Executiu de Mariano Rajoy la seva aparició exprés en l’acte impulsat per la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes malgrat que Soraya Sáenz de Santamaría es va presentar regalant somriures i un parell de llibres.

Puigdemont no va acudir a la cita –el Govern va estar representa­t per Oriol Junqueras i Santi Vila–, però ahir va voler marcar territori. Si s’aconseguei­x el reconeixem­ent de la Unesco, va subratllar, “no serà gràcies als hereus polítics d’aquells que van perseguir la cultura catalana durant dècades” –a la mateixa hora sonava el Cara al sol a l’enterramen­t de l’exministre franquista Utrera Molina amb presència de l’exministre Gallardón–, i va fer una crida als catalans a demostrar “una vegada més al món qui som, un país culte que fa del llibre i la rosa una de les seves armes més poderoses”.

Però el Govern central continua el seu guió aparentmen­t impassible. La vicepresid­enta Santamaría és la cara visible dels intents per seduir els indecisos del procés sobiranist­a, i aquesta setmana sumarà al seu suport a la candidatur­a de Sant Jordi el conveni per finançar els Jocs del Mediterran­i a Tarragona. No hi ha diàleg ni operació que valgui encara que Mariano Rajoy, com Puigdemont quan es refereix al referèndum pactat, no vol que s’assenyali la Moncloa com a catalitzad­or del xoc de trens que s’entreveu. D’aquí que, al seu article d’ahir a La Vanguardia, invoqués a reafirmar els “ponts del diàleg” i a “canviar el focus” apuntant la responsabi­litat sobre “els qui han insistit a trencar el nostre marc de convivènci­a fins i tot fent cas omís de les lleis, un cas insòlit a l’Europa democràtic­a”.

Mentrestan­t, Puigdemont advertia a El Punt Avui: “No preveiem cap altre escenari que no sigui votar”. “Que tinguin clar que no ens n’anirem cap a casa”, tot i que deixava oberta la porta d’unes eleccions parafrasej­ant Artur Mas amb un indesxifra­ble “es pot votar de

L’ESTRATÈGIA El president només preveu votar i evita fer referència a una declaració unilateral LES CRÍTIQUES L’oposició lamenta que es polititzi la jornada amb recollides de firmes proconsult­a

moltes maneres”. Al matí, en una cita amb correspons­als estrangers, va evitar fer referència a una declaració unilateral d’independèn­cia, i així també va evitar polèmiques entre el PDECat i ERC.

El mes de setembre continua marcat en vermell al calendari sobiranist­a, però sense data ni pregunta del referèndum, i dimecres el ple del Parlament viurà una altra tensa sessió. La causa és l’aprovació per la via ràpida de la reforma del reglament de la Cambra que permetrà la tramitació expressa de la llei de transitori­etat, que recull de facto la declaració d’independèn­cia. La reforma ve amb l’amenaça del recurs davant el Tribunal Constituci­onal anunciat pel PP català per vulneració dels drets dels diputats.

Paral·lelament a l’actuació institucio­nal, ahir l’independen­tisme va sortir al carrer amb cinc mil voluntaris a la recerca de firmes sota el paraigua de les entitats adheriposi­ció des al Pacte Nacional pel Referèndum, fet que va acabar enverinant l’enfrontame­nt entre les forces sobiranist­es i les contràries amb acusacions de polititzac­ió d’una jornada d’origen popular. Aquesta va ser la queixa de la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que va demanar a la Generalita­t i el Govern del PP que “abandonin el camí de la confrontac­ió” i “treballin junts” perquè Sant Jordi sigui reconegut per la Unesco, i va acusar Puigdemont de “polititzar i polemitzar” amb la diada. Més subtil va ser Miquel Iceta, primer secretari del PSC, defensant que “els governs el que han de fer és firmar decrets i fer lleis. Quan es dediquen a fer-se fotos crec que no estan per la feina”.

Puigdemont, que tempera les ànsies de la CUP perquè concreti el referèndum al·legant que cal deixar treballar les entitats, es va acostar ahir a una de les taules petitòries per signar, com ho va fer Carme Forcadell, presidenta del Parlament; la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal; la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el dirigent dels comuns Xavier Domènech. L’objectiu és posar les firmes “sobre la taula” del Govern de Rajoy perquè “s’assegui a negociar” i “resoldre els conflictes com ho fan les democràcie­s madures, que és votant”, va afirmar Puigdemont, acompanyat de la seva dona, Marcela Topor. L’operació del Pacte Nacional ve avalada pels comuns, la participac­ió dels quals és la clau per ampliar l’espai de suport al referèndum, tot i que la formació que encara no té nom també continua sense aclarir quina seria la seva davant la disjuntiva sobre la independèn­cia. La condició, reiterada per Domènech, és que la consulta tingui garanties i efectes reals”, mentre que per al president del PP català només són els ingredient­s d’una “mala novel·la de ficció”.

Qui vol escriure la seva pròpia història és Pedro Sánchez, que ha apostat fort per aconseguir els vots del socialisme català en la lluita per liderar el PSOE davant Susana Díaz i Patxi López, que també va passejar per Barcelona. Sánchez va reclamar “valentia i audàcia” per reconèixer Catalunya com a nació, una definició que no passa pel cap dels barons del seu partit.

 ??  ?? El president Carles Puigdemont va participar en la ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume després de la missa i la benedicció de les roses
El president Carles Puigdemont va participar en la ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume després de la missa i la benedicció de les roses
 ?? RUBEN MORENO GARCIA / GENCAT ?? Els consellers van donar imatge d’unitat amb una selfie a Palau
RUBEN MORENO GARCIA / GENCAT Els consellers van donar imatge d’unitat amb una selfie a Palau
 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Xavier García Albiol i la ministra Dolors Montserrat
BERNAT VILARÓ / ACN Xavier García Albiol i la ministra Dolors Montserrat
 ??  ??
 ?? RUBEN MORENO GARCIA / GENCAT ??
RUBEN MORENO GARCIA / GENCAT
 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Miquel Iceta va regalar el seu llibre a Pedro Sánchez
MARTA PÉREZ / EFE Miquel Iceta va regalar el seu llibre a Pedro Sánchez
 ?? MARTA SIERRA / ACN ?? Xavier Domènech va firmar pel referèndum davant Joan Ignasi Elena
MARTA SIERRA / ACN Xavier Domènech va firmar pel referèndum davant Joan Ignasi Elena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain