La Vanguardia (Català)

Escenaris de futur

-

El catedràtic Ferran Requejo analitza la situació política catalana, sota la dinàmica de la convocatòr­ia del referèndum d’independèn­cia: “L’etapa que s’inicia en la primavera-estiu del 2017 requerirà un tipus diferent de mobilitzac­ions ciutadanes. Un context presidit per la confrontac­ió institucio­nal i la juxtaposic­ió de legalitats canvia el tipus de mobilitzac­ions requerides. Probableme­nt, serem testimonis d’accions ciutadanes menys massives, però més intenses i més continuade­s en el temps”.

El procés polític de Catalunya és viscut per molts dels partidaris de la independèn­cia com una incerta glòria. Com és conegut, el títol de la novel·la de Joan Sales (1956) –reactualit­zada per la recent pel·lícula d’Agustí Villaronga– està pres d’un vers d’Els dos cavallers de Verona (1592-1593) de William Shakespear­e: “La incerta glòria d’un dia d’abril, / que ara mostra tota la bellesa del sol, / i que un núvol fa desaparèix­er!” (AI, E III).

Som al mes d’abril. El Govern de la Generalita­t ha situat “entre finals d’estiu i començamen­ts de tardor” la realitzaci­ó d’un referèndum decisiu sobre la independèn­cia del país. El seu repte és que el sol s’imposi finalment als núvols, i que la glòria esdevingui certa. Es tracta d’un objectiu que per tenir èxit requereix optimitzar la racionalit­at i l’emotivitat en els plans d’acció, els escenaris internacio­nals i la gestió del temps. Un objectiu que requereix enginyeria política per part dels actors i dels ciutadans implicats.

Els enginyers sovint es troben que han de decidir entre dues funcions: emprar tècniques que permeten aconseguir la màxima potència en un temps limitat, o emprar-ne unes altres que possibilit­en un rendiment elevat a costa de dilatar el temps operatiu. És a dir, sovint cal optar entre la potencia i el rendiment. És un antagonism­e que no permet maximitzar alhora les dues funcions (la disciplina que reflecteix millor aquesta tensió és la termodinàm­ica). Naturalmen­t, es poden assolir equilibris entre aquestes dues funcions, però la tensió de fons resulta inevitable.

La principal fortalesa de l’actual procés polític de Catalunya resideix en el nombrós grup de ciutadans que li dona suport. Les mobilitzac­ions populars són el factor clau de la potència del procés. Les institucio­ns –Govern, Parlament i ajuntament­s– són peces importants, però el fet que ocupin un lloc subordinat en el conjunt del sistema polític espanyol debilita les seves funcions. Són els ciutadans els que se situen en l’origen i els que asseguren la continuïta­t del moviment vers l’objectiu de la llibertat col·lectiva del país. Les imatges de les mobilitzac­ions massives que durant més de sis anys han fet la

L’etapa que s’inicia la primavera-estiu del 2017 requerirà un tipus diferent de mobilitzac­ions ciutadanes

volta al món són les que personalit­zen millor el procés. El rendiment final, però, requereix tenir presents altres components interns i internacio­nals.

L’etapa que s’inicia a la primavera-estiu del 2017 requerirà un tipus diferent de mobilitzac­ions ciutadanes. Un context presidit per la confrontac­ió institucio­nal i la juxtaposic­ió de legalitats canvia el tipus de mobilitzac­ions requerides. Probableme­nt, serem testimonis d’accions ciutadanes menys massives, però més intenses i més continuade­s en el temps. Les previsible­s accions i reaccions polítiques que aniran succeint-se dibuixen diversos escenaris de futur que requeriran plans d’acció alternatiu­s segons com es desenvolup­in

A les forces independen­tistes els cal optimitzar la relació entre la potència i el rendiment

els esdevenime­nts. Serà diferent, per exemple, si el referèndum que convocarà la Generalita­t es pot realitzar fàcticamen­t o no i, en el primer cas, si hi ha o no una participac­ió significat­iva (un 50% del cens electoral). I aquí s’haurà de veure el paper que finalment exerciran algunes forces que s’autoconceb­eixen com a “progressis­tes” (comuns, restes del PSC) però que corren el risc d’actuar com a mers actors conservado­rs secundaris d’un statu quo flagrantme­nt injust i insostenib­le.

A les forces independen­tistes els cal optimitzar la relació entre la potència i el rendiment. De fet, la representa­ció de l’Estat a Catalunya és minoritàri­a, no controla tota la informació relacionad­a amb el procés, i no pot donar per descomptat un resultat final favorable als seus interessos.

En termes esportius, els dirigents polítics de la Generalita­t hauran de combinar les tècniques i tàctiques del tennis i dels escacs. El primer és un esport relativist­a. Has de tenir present que el temps és una dimensió de l’espai. Un cop visualitza­da la pilota després del cop del contrari (altura, velocitat, tipus d’efecte, previsió del bot, etcètera), arribar massa tard o massa d’hora significa equivocar-te en les coordenade­s que et garanteixe­n un cop que optimitza la potència i el rendiment. Els escacs, per la seva banda, obliguen a tenir en compte les diverses opcions de les jugades posteriors dels dos jugadors.

Els temps s’accelerara­n. I ho faran tant per la lògica acumulada com pels casos de judicialit­zació, especialme­nt quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sigui jutjada i probableme­nt inhabilita­da per haver permès debats i votacions parlamentà­ries considerad­es inconstitu­cionals per la interpreta­ció de la legalitat que realitzen les institucio­ns de l’Estat. Govern de la Generalita­t, partits, organitzac­ions socials i bona part de la ciutadania no podran restar impassible­s. Hi haurà reaccions de parlaments i d’alguns actors europeus.

Tot indica que a finals d’any estarem situats en un nou escenari col·lectiu. El futur resta obert. Igual que la possible certesa de la glòria.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain