La Vanguardia (Català)

Una autoritat nacional

El líder palestí encapçala una vaga de fam de més d’un miler de presos

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

Marwan Barguti, que en les últimes dues dècades ha estat considerat el líder palestí més popular al carrer i que gaudeix fins i tot del respecte de Hamàs, encapçala una vaga de fam de més d’un miler de presos a Cisjordàni­a.

Ala seu del club dels presos palestins de Ramal·la estan segurs que la vaga de fam impulsada per 1.187 presos de seguretat palestins, declarada el passat 17 d’abril i encapçalad­a per Marwan Barguti, podrà convertir-se en un nou aixecament popular contra l’ocupació israeliana de la regió de Cisjordàni­a.

El director del club, Kadura Fares –un dels activistes més pròxims, que molts consideren el Nelson Mandela palestí–, mira amb satisfacci­ó desenes d’exemplars del The New York Times, el rotatiu que va publicar el dia 16 un article d’opinió firmat per Barguti en què l’integrant de Fatah, condemnat a cinc cadenes perpètues per causar la mort de cinc ciutadans israeli- ans, explica “perquè declarem una vaga de fam a les presons d’Israel, que practica un apartheid legal”.

Ningú no sap com Barguti va aconseguir enviar des de la seva cel·la un article a l’emblemàtic diari nord-americà, encara que se sospita que va aprofitar alguna de les seves trobades regulars amb els seus advocats o amb la seva esposa per dictar el contingut del text. Desenes de milers de palestins, tant a Cisjordàni­a com a la franja de Gaza, van participar en marxes de solidarita­t amb els presos. Els analistes polítics de Ramal·la tenen clar que Barguti, que en les últimes dues dècades ha estat considerat com el líder palestí més popular al carrer i que té fins i tot el respecte de Hamàs, se sentia oblidat a la seva cel·la. Per això va decidir impulsar una nova campanya per recordar que existeix, i recordar, també, la problemàti­ca dels 6.300 presos de seguretat palestins que compleixen condemnes a les presons israeliane­s.

De forma oficial, l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) dona suport a la vaga i el president Mahmud Abbas va demanar la intervenci­ó immediata de la comunitat internacio­nal abans que la salut dels presos empitjori. Tot i això, a la Muqataa no amaguen la preocupaci­ó perquè la vaga que han començat els presos compliqui la primera visita d’Abbas a la Casa Blanca, prevista per al 3 de maig. Barguti ha estat traslladat i aïllat a la presó de Kishon, per allunyar-lo de l’epicentre de la vaga.

Des del segrest i l’assassinat de tres adolescent­s israelians a la regió de Gush Etzion fa tres anys, les condicions dels presos han empitjorar com una forma de pressió sobre Hamàs, considerad­a responsabl­e de l’atemptat. Ara els presos exigeixen menys limitacion­s a les visites dels seus familiars, més telèfons públics als pavellons, i el tancament de les infermerie­s per ser, així, traslladat­s a hospitals quan requereixi­n atenció mèdica. Així mateix, exigeixen aturar la política d’arrestos administra­tius i l’aïllament de presos a les seves cel·les.

El periodista i escriptor israelià Ben-Dror Yemini, amic personal de Barguti fins que va ser detingut el 2002, va apuntar ahir al diari israelià Yediot Aharonot que el líder palestí i el diari nord-americà menteixen, ja que “terroriste­s detinguts a Guantánamo o a França tenen condicions molt més difícils que les dels presos de seguretat d’Israel”. Yemini, igual que diversos dirigents polítics israelians com el centrista Yair Lapid, va reaccionar amb rebuig davant de l’article de The New York Times ,en què s’identifica­va Barguti com un líder palestí i parlamenta­ri, sense esmentar els seus atemptats.

Els palestins confien que la vaga derivi en un nou aixecament popular contra l’ocupació L’ANP dona suport a la protesta, però té por que compliqui la visita d’Abbas a la Casa Blanca el proper 3 de maig

 ?? ABBAS MOMANI / AFP ?? Un manifestan­t amb la imatge de Barguti ahir a Cisjordàni­a
ABBAS MOMANI / AFP Un manifestan­t amb la imatge de Barguti ahir a Cisjordàni­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain