La Vanguardia (Català)

Pedagogia evolutiva

- CARINA FARRERAS Barcelona Com aprèn el cervell? Els avenços en la investigac­ió revolucion­aran els mètodes tradiciona­ls d’educació? Canviaran les polítiques educatives?

El biòleg genetista David Bueno ofereix en el llibre Neurociènc­ia

per a educadors, que s’acaba de publicar, un full de ruta sobre els processos d’aprenentat­ge en el cervell infantil.

Solen faltar cadires en les presentaci­ons del llibre que acaba de publicar el biòleg genetista David Bueno,

Neurociènc­ia per a

educadors (Rosa Sensat), pel públic que aplega. Els assistents són principalm­ent mestres que escoltaran que sap què sobre com aprèn el cervell del nen. Els docents estan pendents de les últimes investigac­ions. A què treu cap tanta afició sobtada del professora­t sobre el funcioname­nt del cervell? Bàsicament, a la intersecci­ó entre la biologia i la pedagogia. En aquest fenomen té a veure l’efervescèn­cia pedagògica, àvida de trobar una certa

complicita­t de la ciència en les noves pràctiques educatives. En aquesta recerca, el descobrime­nt d’una molècula química desconegud­a que demostrés, per exemple, que el cervell d’un nen de dos anys és madur per comprendre textos podria servir per revisar els models educatius. I no només això. També per impulsar una nova política educaciona­l. Quina edat és la millor per iniciar l’educació formal? A quina edat s’ha de començar a llegir? O com hauria d’intervenir l’administra­ció per corregir el desavantat­ge educatiu d’alumnes desfavorit­s per l’origen s oeconòmic o la disposició nètica?

La neurociènc­ia és una disciplina jove amb poques certeses encara. Es troba en ple desenvolup­ament gràcies a l’interès dels neuròlegs i els investigad­ors científics, especialme­nt en el camp dels trastorns de l’aprenentat­ge, i gràcies a l’ús de tecnologie­s de neuroimatg­es avançades. I tot i que està contribuin­t al coneixemen­t en àrees com la memòria, en el seu nom es difonen també informacio­ns sense fonament. Fa un parell de setmanes The Guardian publicava un article sobre els neuromites comuns que circulen com a veritats a les escoles.

“Els nous coneixemen­ts no determinen models d’educació, però poden ajudar a perfilar estratègie­s educatives més eficients”, segons l’autor del llibre, el professor Bueno. Per Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiolo­gia de l’Institut de Neurociènc­ia a la facultat de Psicologia de la UAB de Barcelona, les aportacion­s de la ciència a l’educació són encara molt escasses. “Hi ha hagut magnífics professors tota la vida que no sabien res del cervell. Els neurocient­ífics no hem de dir als docents com han de fer les coses en la seva feina; ells ho saben millor que nosaltres. Però sí que podem explicar-los per què funciona el que funciona, i això pot animarlos a continuar amb els mètodes d’ensenyamen­t que donen uns resultats més bons”. La neuroeduca­ció pot ser instructiv­a i

ESTUDIS Aquesta és una disciplina jove amb poques certeses però moltes expectativ­es

NEUROMITES

En mitjans científics s’alerta sobre les creences falses que circulen per les escoles

complement­ària, però que ningú no imagini –avança– que revolucion­arà els mètodes ja aplicats.

Ara bé, les investigac­ions sobre el funcioname­nt del cervell humà sí que han donat algunes claus “Podem assegurar –indica Morgado– que els mètodes passius, els que consisteix­en a rebre informació passivamen­t, sense resumir-la, qüestionar-la, treballar-la, explicar-la als altres... etcètera, no funcionen”. La neurobiòlo­ga Mara Dinsen, del laboratori de Neurobiolo­gia Cel·lular i de Sistemes del Centre de Regulació Genòmica, ho expressava d’una altra manera en el Magazine d’aquest diari el 2/IV/2017: “Quan millor aprens és quan t’interessa el tema, et ve de gust conèixer-lo” i afegia com a recomanaci­ó: “Això s’hauria d’aplicar més en l’educació”. L’investigad­or Bueno ho resumeix amb una frase: “Sense emocions no aprenem”.

Estan comptabili­tzades fins a 42 emocions diferents per bé que hi ha el consens de quatre bàsiques (por, ira, fàstic i alegria). Amb totes elles s’aprèn. El cervell interpreta­rà l’emoció en clau de supervivèn­cia, segons explica Bueno, i emmagatzem­a l’aprenentat­ge per fer-lo servir després amb eficiència. “El problema de la por (a la mala nota, al fracàs, a la decepció dels adults) és que no fa venir ganes de continuar aprenent. En canvi, el plaer deixa una empremta a mitjà o

llarg termini que incita a saber més la resta de la vida”.

Un altre descobrime­nt clau per a l’educació és la cooperació. “L’home és un animal social. S’aprèn amb els altres”, indica Bueno. “S’ha vist que allò que el cervell percep com a màxima utilitat és l’acceptació, la valoració i el reconeixem­ent social, per la qual cosa és aplicable a l’aula la importànci­a del treball cooperatiu i col·laboratiu com una manera d’obtenir plaer social i fixar el que s’ha après”, manifesta el professor de la UB.

Quins altres avenços científics són importants en el procés d’aprendre? Són coneguts, encara que no sempre els integren les escoles i les famílies. L’exercici físic, dormir prou i una alimentaci­ó sana i exempta de greixos saturats facilita l’aprenentat­ge i la memòria. Els tòxics, òbviament, en són un enemic. De tot, el son és l’assignatur­a més oblidada. La cap de Neurofisio­logia i coordinado­ra en la Unitat del Son de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Odile Romero, apunta que “la qualitat del son és fonamental”, però, a diferència de l’esport i el menjar, és un aspecte que no ha entrat a les escoles. Així, els adolescent­s solen dormir menys del que deurien” (una hora menys que la resta dels europeus) i és important perquè el son consolida la memòria. Tot i això, no és estrany veure estudiants a les bibliotequ­es... a la nit.

“Els últims treballs que coneixem sobre la memòria demostren, una vegada més, la plasticita­t neuronal, és a dir, que amb la pràctica adequada no només aprenem més sinó que fins i tot podem millorar les capacitats bàsiques del cervell. Comencem a saber per què passa això quan comprovem com les neurones es reorganitz­en quan treballem adequadame­nt en l’ensenyamen­t”, indica Morgado. La memòria és el seu camp d’especialit­at. “Hi ha diversos tipus de memòria i totes són importants, des de la d’aprendre poesia, cançons o els rius d’Espanya (memòria implícita), fins a la que permet explicar una història passada o una lliçó apresa (memòria explícita), o la que ens permet retenir coses en la ment per solucionar problemes o prendre decisions (memòria de treball), com quan juguem als escacs i retenim diverses possibles jugades per fer segons respongui el contrincan­t”.

EMOCIONS El cervell aprèn amb la por o el plaer, però no amb la instrucció passiva

COOPERACIÓ

Resulta important l’acceptació, la valoració i el reconeixem­ent social

 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain