La Vanguardia (Català)

Convergènc­ia ciutadana

Rivera, Arrimadas i Garicano explicaran les seves mesures econòmique­s

- IÑAKI ELLAKURÍA

Ciutadans, en el seu intent de construcci­ó d’una opció de centre liberal, busca el suport dels votants de CDC.

En el seu projecte de construcci­ó d’una opció de centre liberal que perduri als vaivens electorals a dreta i esquerra, Ciutadans considera que, a més de lluitar amb el PP (uns 500.000 votants fluctuen entre les dues formacions) i el PSOE per un tipus de votant jove i urbanita, a Catalunya s’ha de disputar amb PDECat el votant de la vella Convergènc­ia que va baixar del vaixell quan Artur Mas va fixar el 2012 el rumb cap a la independèn­cia. Però no només això: també ocupar al Congrés l’espai de representa­ció de la classe mitjana catalana que durant dècades i abans de l’inici del procés van ostentar els convergent­s amb la filosofia del peix al cove.

L’estratègia, que es basa en dades com el fet que gairebé el 30% dels nous votants de Cs de l’àrea metropolit­ana en les últimes cites electorals en alguna ocasió havien optat per la papereta de CiU, ja ha començat a plasmar-se al Congrés dels Diputats.

Gràcies al pacte d’investidur­a amb el PP i el seu recent acord per als pressupost­os de l’Estat del 2017, els liberals d’Albert Rivera estan capitalitz­ant els seus 32 diputats i començant a exercir aquell paper de frontissa de la vella Convergènc­ia.

“Si hi ha un grup a la Cambra liderat per catalans amb influència i capacitat de canviar les coses, aquest és el de Cs”, assenyalen des de la direcció de liberal. Un missatge que la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, està traslladan­t en diferents fòrums i trobades amb la societat civil i econòmica catalana.

Per treure més rèdits electorals al fet de ser un partit amb un peu a Catalunya (els principals càrrecs de la cúpula de Cs continuen sent catalans) i l’altre a Madrid, sobretot pensant en un nova crida a les urnes que donen per feta per a la pròxima tardor quan “quedi en evidència que no hi haurà referèndum”, la formació taronja ha posat en marxa una campanya amb reunions de petit format, conferènci­es, visites a institucio­ns i actes polítics per explicar a les quatre províncies catalanes el seu pla econòmic i “els avantatges” que han aconseguit incorporar en els pressupost­os de l’Estat per al 2017.

En aquest afany explicatiu, Cs mobilitzar­à tant Rivera com Arrimadas i els responsabl­es del seu equip econòmic, Luis Garicano i el diputat Toni Roldán. “Parlarem de les propostes econòmique­s de Cs d’aplicació a Catalunya i que es defensen al Congrés i al Parlament”, apunten.

La campanya tindrà quatre eixos. El primer versarà sobre la “lluita contra la precarieta­t laboral i la recuperaci­ó de la classe mitjana”, i reivindica­rà, entre altres coses, que el pacte dels pressupost­os –que va estar en l’aire fins que el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va decidir donar suport a les demandes taronges malgrat l’oposició del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro– conté una partida de 2.000 milions per a polítiques socials i ajuts a les classes mitjanes. Entre les partides, 500 milions per finançar un complement salarial destinat als treballado­rs joves amb menys ingressos. Cs reivindica­rà també la seva gira com un “triomf” propi que no augmenti la pressió fiscal amb pujades de l’IRPF i l’IVA.

El segon eix se centrarà en les mesures de modernitza­ció de l’economia, l’educació, la innovació i la formació, i destacarà la partida de 50 milions per a la compra de llibres de text, i 30 milions per lluitar contra el fracàs escolar. També la seva petició registrada al Parlament i al Congrés per impulsar una llei que garanteixi la gratuïtat dels llibres de text, a més de la sensible baixada de l’IVA cultural. Aquesta última era una de les condicions que va posar Rivera a Rajoy per tancar l’acord dels pressupost­os.

El tercer eix de la campanya versarà sobre una de les prioritats de Rivera, que són els autònoms i les classes mitjanes, i se subratllar­an les diferents mesures parlamentà­ries per lluitar contra la morositat o els 500 milions per fer costat a les pimes i invertir en la Xarxa Cervera d’innovació i transferèn­cia tecnològic­a

Els liberals aspiren a representa­r al Congrés les classes mitjanes catalanes després de la ‘radicalitz­ació’ del PDECat

a les universita­ts, a més dels 480 milions per a la tarifa plana d’autònoms.

El quart i últim eix abordarà les infraestru­ctures, amb la defensa del corredor mediterran­i al Parlament i el Congrés com a obra “imprescind­ible” per a l’economia catalana. En aquest sentit, els dirigents explicaran també la seva proposta d’assolir un pacte nacional per les infraestru­ctures estratègiq­ues i garantir que la política d’infraestru­ctures es guiï per criteris tècnics objectius i no polítics.

En paral·lel, el partit taronja ha començat a muntar la seva estructura autonòmica –molt precària encara al País Basc, Galícia, Navarra, les Canàries–, formada principalm­ent per coordinado­rs territoria­ls que són elegits per les agrupacion­s. Amb aquest procés la nova executiva, en la qual es va esborrar qualsevol rastre de dissidènci­a, augmentarà el seu poder territoria­l.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya, celebrant ahir el dia de Sant Jordi
BERNAT VILARÓ / ACN Inés Arrimadas, líder de Cs a Catalunya, celebrant ahir el dia de Sant Jordi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain