La Vanguardia (Català)

L’AfD alemanya elegeix dos caps de llista després de la renúncia de Petry

Gauland i Weidel emfatitzen el discurs d’extrema dreta i antiimmigr­ació

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El partit populista Alternativ­a per a Alemanya (AfD), amb la proa definitiva­ment dirigida a emfatitzar el seu contingut d’ultradreta, va escollir ahir a Colònia els seus caps de llista per a les eleccions generals del setembre, després que la seva líder principal, Frauke Petry, anunciés la setmana passada la seva renúncia a ser candidata a la Cancelleri­a. Reunits en un congrés de dos dies, els 600 delegats van optar per una candidatur­a dual (va votar-hi a favor el 67,7%): el potent líder regional de Brandenbur­g, Alexander Gauland, de 76 anys, i la poc coneguda economista Alice Weidel, de 38.

Tots dos es concentrar­an a subratllar les essències dretanes i antiimmigr­ació d’una formació que té assegurada l’entrada al Parlament alemany als comicis (es necessiten un 5% de vots, i els últims sondejos els donen un 10%), però que està condemnada a l’aïllament, ja que cap altre partit no vol tenir tracte amb ultres, i encara menys pactarhi coalicions de Govern.

Aquesta qüestió no sembla importar als que estan agafant les regnes de l’AfD, mentre que la menyspread­a Petry –que segueix com a copresiden­ta del partit– encara pugnava dissabte per convence’ls que els convé eliminar comentaris i comportame­nts filonazis per intentar assolir respectabi­litat política, i aspirar a formar part d’algun Govern a partir del 2021. La facció que va predominar –beneïda per l’altre copresiden­t, Jörg Meuthen, que tampoc no ha volgut ser candidat a la Cancelleri­a– aposta per ser un partit a l’oposició el temps que faci falta.

De fet, tenir dos caps de llista a les generals és habitual a Alemanya en els partits menys votats –també ho han fet els Verds i l’esquerrana Die Linke–, mentre que els dos majoritari­s, la democristi­ana CDU i el socialdemò­crata SPD presenten sempre un sol candidat: en aquest cas Angela Merkel i Martin Schulz, respectiva­ment.

Els ultres es preparen ara per a dos comicis al maig, a Rin del Nord-Westfàlia i Schleswig-Holstein

L’AfD ara està representa­da en onze dels setze estats federats, i els sondejos indiquen que també obtindrà representa­ció en les dues cites regionals que queden abans de les generals: totes dues són al maig, a Schleswig-Holstein el dia 7 i a Rin del Nord-Westfàlia el 14.

Alexander Gauland, líder de l’AfD al land de Brandenbur­g, advoca pel nacionalis­me més ultradretà. Els seus orígens polítics es troben en la CDU, on va tenir diversos càrrecs sobretot al land de Hesse a finals dels anys vuitanta. Alice Weidel, assessora d’empreses que va treballar sis anys a la Xina, pertany a l’AfD del land de Baden-Württember­g. Va ser molt aplaudida quan va dir que “l’AfD no es veurà obligada a tancar la boca”, i que el llenguatge “políticame­nt correcte” havia passat a la història. El seu perfil és inusual per a aquest partit: Weidel, lesbiana, viu en parella i té dos fills.

L’AfD va aprovar el seu programa base per a les eleccions del setembre, centrat a tallar “la massiva immigració”. El partit també proposa sortir de l’euro i tornar al marc, a més de mesures de promoció de la natalitat i de suport a les famílies.

 ?? ODD ANDERSEN / AFP ?? Alice Weidel i Alexander Gauland saludant després de ser elegits caps de llista per a les generals
ODD ANDERSEN / AFP Alice Weidel i Alexander Gauland saludant després de ser elegits caps de llista per a les generals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain