La Vanguardia (Català)

L’única promesa complerta

- Juan M. Hernández Puértolas

Quan s’estan a punt de complir els tòpics 100 dies del mandat del president Trump, fins i tot els seus partidaris més acèrrims tendeixen a estar d’acord que hi ha hagut més soroll que cap altra cosa. Fins ara, ha governat bàsicament a cop d’ordres executives, un expedient també utilitzat sovint per Barack Obama. Tot i això, en descàrrec de l’expresiden­t cal apuntar que, a diferència de la situació actual, no disposava de còmodes majories a les dues cambres del Congrés, cosa que el forçava a aquesta política més gestual que substantiv­a.

Tot i això, tampoc en aquest camp la nova administra­ció no té gaire cosa per ensenyar. El primer paquet antiimmigr­atori era tan òbviament inconstitu­cional que la Casa Blanca, després d’un parell de contratemp­s judicials, no es va atrevir a elevar-lo fins al Tribunal Suprem. És veritat que els Estats Units s’han retirat de les negociacio­ns del TPP, les sigles en anglès del tractat comercial del Pacífic, però les amenaces de subvertir l’ordre comercial internacio­nal, via augment d’aranzels o de declaracio­ns formals de manipulaci­ó de les divises, s’han quedat afortunada­ment en això, en amenaces.

Evidentmen­t, la primera picabarall­a amb el poder legislatiu, la contrarefo­rma sanitària destinada a eliminar els principals trets de l’anomenat Obamacare, es va acabar amb un estrepitós fracàs, que va revelar les profundes divisions que té el Partit Republicà, tot i l’aclaparado­ra hegemonia que es tradueix en les majories a les dues cambres del Congrés, en el domini de 33 dels 50 governs estatals i en les majories de què gaudeix el partit en les assemblees legislativ­es estatals. Aquests dos últims factors són especialme­nt rellevants, ja que permeten en gran manera al partit hegemònic dissenyar els districtes electorals per perpetuar la seva majoria a la Cambra de Representa­nts. Això sí, Trump ha aconseguit col·locar al Tribunal Suprem un jutge genuïnamen­t conservado­r, després de vuit mesos d’impasse en què el Senat ni tan sols va arribar a considerar el candidat proposat per Obama.

Mentrestan­t, la promesa reducció d’impostos i el significat­iu esforç inversor en infraestru­ctures dormen el son del just i, pel que sembla, han desaparegu­t del mapa, almenys fins a la tornada de l’estiu.

I, què es pot dir de la política exterior?

S’escampa la creença que el president es deixa convèncer per l’última persona amb qui parla

L’ombra d’una connivènci­a amb la Rússia de Vladímir Putin ha marcat pràcticame­nt tots els dies de la nova administra­ció i alguns analistes ja especulen obertament que aquesta serà la raó del seu eventual processame­nt i remoció del càrrec. Les accions militars dutes a terme a Síria i l’Afganistan també sembla que responguin a una política d’imatge, més que no pas a plantejame­nts estratègic­s ferms.

Però, abans que res i sobretot, s’escampa la creença que Donald Trump es deixa convèncer per l’última persona amb qui parla, cosa que ajudaria a explicar els seus freqüents canvis de posició sobre gairebé tot. Aquesta imprevisib­ili-tat, de la qual es va vantar durant la campanya i que va defensar com la política més adequada, especialme­nt en l’àmbit internacio­nal, és indubtable­ment una de les poques promeses que el nou president ha complert sense discussió. Ningú no sap què farà demà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain