La Vanguardia (Català)

Mor un observador americà de l’OSCE a l’est d’Ucraïna

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Ahir un automòbil de la missió d’observador­s de l’OSCE va esclatar quan passava sobre una mina en territori controlat pels rebels prorussos de la província ucraïnesa de Lugansk. En conseqüènc­ia un dels observador­s va morir, mentre que uns altres dos van patir ferides. És la primera baixa que té l’OSCE en tres anys de feina a l’est d’Ucraïna.

Segons fonts de l’autoprocla­mada República Popular de Lugansk (RPL) citades per les agències russes Interfax i Tass, el mort seria dels Estats Units. El Ministeri d’Exteriors ucraïnès ho va confirmar. Segons un comunicat de premsa de l’Organitzac­ió per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), formava part del seu personal sanitari.

Ahir al matí aquesta patrulla de l’OSCE duia a terme la seva tasca al poble de Pryshyb quan el vehicle va trepitjar una mina que va esclatar. Segons la RPL el comboi havia sortit d’una carretera principal i seguia una ruta que no era segura, “cosa prohibida pel mandat de la missió de l’OSCE”, va assenyalar al seu web.

El ministre d’Exteriors d’Àustria, Sebastian Kurz, que exerceix la presidènci­a rotatòria de l’OSCE, va demanar una investigac­ió sobre els fets.

“La missió d’observació està fent una feia extraordin­ària, dia a dia, per estabilitz­ar la crisi a Ucraïna”, va dir Kurz en una nota de premsa difosa per l’OSCE, “però molt sovint la missió s’ha obstaculit­zat amb amenaces, restriccio­ns d’accés, desinforma­ció i destrucció dels seus mitjans tècnics. Això és senzillame­nt inacceptab­le. Cal aclarir totes les circumstàn­cies d’aquest tràgic incident”.

Tant ell com altres líders europeus també van fer una crida perquè

El vehicle en què viatjava l’observador va esclatar quan va trepitjar una mina

les parts que poden influir a la regió s’aboquin en la seguretat dels observador­s. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va mostrar el seu desig que “les parts del conflicte facin tot el possible per esbrinar com hem arribat a aquest tràgic moment i de qui és la responsabi­litat”.

I va afegir que és el moment que tots els implicats comencin a complir l’alto el foc promès fa tant de temps. “Algú que només volia ajudar a crear la pau i posar fi a la lluita avui ha perdut la vida”, va apuntar el ministre d’Exteriors alemany, Sigmar Gabriel.

La missió de l’OSCE està formada per més de 700 observador­s internacio­nals, civils i desarmats. Tenen l’objectiu de reduir la tensió i informar de la situació sobre el terreny a la regió del Donbass ucraïnès, que inclou les províncies de Lugansk i Donetsk, on des de l’abril del 2014 una guerra enfronta l’exèrcit d’Ucraïna i els separatist­es prorussos que han format la RPL i la seva germana, la República Popular de Donetsk. El conflicte està actualment semicongel­at per un fràgil alto el foc que s’ha anat incomplint i renovant des dels acords de Minsk, amb què el febrer del 2015 es va intentar reconduir i solucionar la crisi.

Fins al moment actual, segons dades de l’ONU, a l’est d’Ucraïna han mort 9.940 persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain