La Vanguardia (Català)

|OCULTAR|

El número dos del ministeri compareixe­rà al Congrés perquè no té “res a amagar”

- Redacció

Amagar. Sostreure a la vista, impedir de veure. Sostreure a la coneixença d’altri, no manifestar, no mostrar.

Continuen les conseqüènc­ies del terratrèmo­l polític originat per l’operació Lezo, que investiga la presumpta trama de corrupció al Canal de Isabel II, raó per la qual l’expresiden­t madrileny Ignacio González és a la presó sense fiança. Ahir el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va anunciar que compareixe­rà “a petició pròpia” al Congrés per explicar la seva reunió del 8 de març passat amb Pablo González, germà de l’expresiden­t del PP a la Comunitat de Madrid, perquè no té “res a amagar”. Malgrat tot el PSOE manté la seva voluntat de centrar la sessió de control al Govern central en el cas Canal i, en absència del president i la vicepresid­enta, dirigiran les preguntes als ministres de Justícia i Interior. Mentrestan­t, l’Executiu de Cristina Cifuentes ha decidit personar-se com a acusació particular en el cas de presumpta corrupció que implica el seu antecessor en el càrrec.

El número dos d’Interior va declarar que en el moment de la trobada amb Pablo González no coneixia els fets que s’investigav­en en l’operació Lezo perquè era secreta i que, si ho hagués sabut, “l’últim” que hauria fet “és tenir relació amb la persona investigad­a”.

Nieto va emmarcar la reunió dins de la “normalitat” de la seva feina i va detallar que es va produir “a petició del mateix González, que va trucar al gabinet i va demanar simplement una reunió per saludar”, de manera que “aquella reunió es va fer el matí del dia 8 i va durar tot just 15 minuts”. Sobre el seu contingut, va explicar que González li va dir que “estava treballant en els nous equipament­s en matèria comercial que impulsa Mercasa i que volien fer un esforç en la millora de les condicions de seguretat passiva dels mercats”. I com a resposta “se li va oferir i garantir la col·laboració de la Secretaria d’Estat de Seguretat, i així va quedar la reunió”.

La societat estatal Mercasa, copropietà­ria de l’empresa mixta Mercasevil­la juntament amb l’Ajuntament de la capital andalusa, ja ha comunicat a aquesta entitat el cessament automàtic de González com el seu representa­nt a l’ens gestor del mercat central d’abastament­s sevillans per la seva implicació en el cas Lezo.

Davant la gravetat dels fets, demà a la sessió de control del Senat el PSOE demanarà explicacio­ns als ministres de Justícia i Interior per la “xivatada” que va alertar l’expresiden­t madrileny Ignacio González que estava sent investigat, i per la reunió del seu germà amb el secretari d’Estat de Seguretat l’endemà. La direcció socialista considera d’“extrema gravetat” les revelacion­s que fa la interlocut­òria del jutge Eloy Velasco i entén que el “silenci” del president del Govern central tan sols contribuei­x a augmentar l’“alarma social” i la desconfian­ça dels ciutadans en els seus dirigents i institucio­ns per “aquest nou escàndol de corrupció del PP”.

La setmana passada el Govern espanyol va informar els grups del Senat de l’absència de Rajoy a la sessió de control, atès que ahir mateix va començar un viatge oficial al Brasil i l’Uruguai, així com de la vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, que dimarts serà a Tarragona per a la firma d’un conveni amb l’Ajuntament de la ciutat sobre la celebració dels Jocs Mediterran­is del 2018.

Les explicacio­ns del secretari d’Estat de Seguretat tampoc no van convèncer el líder de Podem, Pablo Iglesias, que va afirmar que el Ministeri de l’Interior “no existeix per protegir de corruptes i pocavergon­yes”. Segons el parer d’Iglesias, la setmana passada es va evidenciar que “el problema de la corrupció no té a veure amb pomes podrides”, sinó que és “una estructura de poder polític que afecta fonamental­ment el PP”. Per això va insistir en la disposició de la seva formació a presentar

Cifuentes ordena que la Comunitat es personi com a acusació particular en el cas

una moció de censura contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

Mentrestan­t, Cifuentes ha donat instruccio­ns perquè la Comunitat de Madrid es personi com a acusació particular en l’operació Lezo. La decisió s’adopta en vista del criteri de l’Advocacia General, que subratlla que les irregulari­tats investigad­es poden haver causat prejudici patrimonia­l a la mateixa Comunitat.

 ?? JORGE ZAPATA / EFE ?? El secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto
JORGE ZAPATA / EFE El secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain