La Vanguardia (Català)

Control de danys

La cadena d’escàndols converteix la crida a la mobilitzac­ió del PP en una estratègia defensiva davant de Ciutadans

- CARLES CASTRO Barcelona

Governar és prevenir. Per això, tot i que la crida a la mobilitzac­ió electoral que el president Mariano Rajoy va adreçar fa dies al seu partit podria semblar una mica melodramàt­ica davant unes expectativ­es de vot a l’alça, aquesta respon sens dubte a una estratègia meditada davant les canviants circumstàn­cies i els escàndols. Amb quin objectiu? Segurament amb un objectiu doble i complement­ari: en el pitjor dels casos es tractaria simplement de prevenir la fuga de vot en benefici d’un rival tan competitiu com Ciutadans, i en el millor, de continuar avançant en la recuperaci­ó de l’espai de centre que ja es va visualitza­r en la cita electoral del 2016 i que conduiria a l’enyorat règim de partit únic del centredret­a.

El problema per a Rajoy és que les enquestes registren indicadors que avalen les dues estratègie­s. O més ben dit: els sondejos brinden dades que justifique­n el temor d’un avanç de Ciutadans a costa del PP (amb els persistent­s casos de corrupció com un poderós combustibl­e per al partit taronja), tot i que també ofereixen registres que apunten a un creixement dels populars a costa del partit d’Albert Rivera, penalitzat per la implacable llei electoral vigent.

Si s’atén aquesta segona expectativ­a, el baròmetre del gener del CIS incloïa diversos indicadors que apuntaven en aquesta direcció. La sensible caiguda de les percepcion­s negatives sobre la situació econòmica i política, l’augment de la confiança en Rajoy o el visible descens de les valoracion­s crítiques amb el Govern del PP reflectien el vent a favor amb què naveguen els populars gràcies a la recuperaci­ó de l’economia i la reducció de l’atur. Caldria afegir-hi una alta fidelitat del sufragi popular (davant la volatilita­t més important de l’electorat de Cs) i una intenció de vot declarada al PP que no es registrava des de l’abril del 2012, després d’arribar al govern.

Ara bé, a efectes de la mobilitat de vot entre partits, el sondeig del gener oferia dades més significat­ives. Per exemple, un 13% dels electors de Ciutadans estaven satisfets amb la gestió del Govern popular. I un 17% manifestav­a molta o bastanta confiança en Rajoy. Així mateix, més del 40% es mostrava convençut que la situació econòmica millorarà al llarg d’aquest any. I en aquest context, la taxa de votants de Cs que no semblaven tenir grans dificultat­s per donar suport al PP (tot i que inferior que a l’octubre) se situava en el 18% (un capital de gairebé 600.000 electors). Els efectes d’aquest eventual transvasam­ent (vegeu el gràfic adjunt), amb prou feines modificari­en l’actual correlació de forces al Congrés, però reforçarie­n decisivame­nt el PP com a únic vot útil del centredret­a.

L’inconvenie­nt d’aquesta expectativ­a és que l’ombra de la corrupció ha tornat a aparèixer en l’horitzó del PP (encara que ho hagi fet massa tard per quedar reflectit al pròxim baròmetre del CIS, realitzat abans de Setmana Santa). I aquesta ombra no només reforçarà el vot de Ciutadans (els electors dels quals mostren una preocupaci­ó més gran pels escàndols que els votants de PP o PSOE), sinó que podria revertir gran part dels guanys que van reforçar la posició dels populars als comicis del 26-J, després de la seva acusada caiguda en les eleccions del 2015.

Els elements que podrien propiciar un transvasam­ent de vot del PP a Ciutadans també bateguen a l’esmentat baròmetre del CIS. És veritat que l’electorat popular mostra un elevat grau de satisfacci­ó amb la gestió del Govern i expressa un notable optimisme sobre l’horitzó de l’economia. Però un de cada quatre votants del PP desconfia de Mariano Rajoy. I en contrast amb aquesta desconfian­ça, l’electorat popular valora positivame­nt la figura del líder de Cs, que aprova sistemàtic­ament (a diferència de Rajoy entre els votants de Cs, que li adjudiquen un suspens sever). Finalment, més d’un 10% dels votants populars mostren més proximitat ideològica amb el partit de Rivera, a qui situen al centre químicamen­t pur (i un 20% no descarta votar la formació taronja).

A partir d’aquí, un catalitzad­or del malestar col·lectiu tan potent com la corrupció podria traduir aquests actius latents en un substancia­l transvasam­ent de vot que permetés a Ciutadans disputar al PP la primacia del centre dreta (amb una expectativ­a pròxima als 70 escons, segons les projeccion­s).

De fet, l’esquerra ha deixat de ser una preocupaci­ó seriosa per als populars. El PSOE s’ha pansit com a alternativ­a i sembla entossudit a triar un cop més el candidat amb menys atractiu en les enquestes. I Podem es mostra incapaç de superar el marc ideològic de Julio Anguita i el seu univers inoperant i aïllacioni­sta de

las dos orillas, que tanca la porta a l’acord amb la socialdemo­cràcia mentre aquesta continuï al davant.

Els múltiples casos de corrupció popular són potencials nutrients electorals per a un rival competitiu com Cs Economia i ocupació han consolidat a l’alça el vot del PP, però els escàndols amenacen de revertir la tendència

 ??  ?? FONT:
CIS i elaboració pròpia
LA VANGUARDIA
FONT: CIS i elaboració pròpia LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain