La Vanguardia (Català)

Un magnífic Sant Jordi dominical

-

EL dia de Sant Jordi viscut ahir a Catalunya va ser magnífic un any més. La gent es va fondre un altre cop amb els llibres i les roses, en una explosió espontània de cultura i de civisme. El fet de coincidir la festivitat amb un diumenge, i el regal d’un meravellós i assolellat dia de primavera, va provocar una afluència massiva de gent al carrer, potser més que un dia feiner. Van ser centenars de milers els ciutadans que es van acostar a les parades de llibres i de roses, a la recerca de les últimes novetats editorials i de flors per regalar i compartir amb els éssers estimats, així com per adreçar-se als seus autors favorits i aconseguir la preuada dedicatòri­a d’un exemplar de l’obra escollida, cosa que va ocasionar llargues cues en moltes parades.

La festa del llibre i de la rosa dibuixa, any rere any, una expressió de felicitat i de serenitat al rostre del país, més enllà de les tensions del dia a dia, malgrat l’intent d’alguns de polititzar la jornada, en una explosió de sentiments i de cultura que té quelcom d’universal. Per això la festa acumula prou drets i tradició, en un escenari de permanènci­a, perquè la Unesco la pugui reconèixer aviat com a patrimoni immaterial de la humanitat. En la jornada d’ahir, en qualsevol cas, la diada de Sant Jordi es va tornar a teixir d’un color amb una brillantor especial que causa sorpresa i enveja arreu del món, fins al punt que moltes ciutats volen organitzar un esdevenime­nt semblant. La festivitat, en suma, és el reflex d’una societat que vol mostrar-se al món com el que és: moderna, culta, oberta, cívica, cosmopolit­a i solidària. Això explica l’orgull que produeix en els ciutadans, que se saben protagonis­tes d’un esdevenime­nt tan especial.

Aquest any ha suposat una novetat que Sant Jordi hagi estat un diumenge. Feia onze anys que no passava. I el temor que les vendes de flors i llibres es ressentiss­in pel fet de ser un dia festiu no s’ha complert. Els floristes han aconseguit l’objectiu d’arribar als sis milions de roses venudes, mentre els llibreters esperen un augment de la facturació de prop d’un 5% durant el cap de setmana, dissabte inclòs. Com ha dit el conseller de Cultura, Santi Vila, si tots els ciutadans compleixen amb la tradició, i fan el que han de fer, no hi ha d’haver cap distinció entre un Sant Jordi en dia festiu o en dia feiner. I, certament, els ciutadans han complert amb la tradició i han pogut gaudir plenament de Sant Jordi en diumenge.

La festivitat de Sant Jordi, com també marca la tradició, convida a prendre el pols al món editorial, que es recupera molt lentament de l’impacte de la crisi econòmica i que, a més, ha de fer front a la competènci­a creixent dels suports digitals i la pirateria. En aquest sentit, jornades com la d’ahir suposen un gran impuls al sector per dos factors: perquè la vendes d’aquest dia màgic represente­n entre un deu i un quinze per cent de totes les de l’any i perquè implica una promoció molt important de la lectura en suport paper. Cal tenir en compte que, segons les dades del 2015, un 39% dels ciutadans reconeixen que no llegeixen cap llibre durant l’any, un percentatg­e extremadam­ent elevat que cal combatre amb campanyes més intenses per promociona­r la lectura al país. La presència ahir de desenes de milers de persones amb un llibre sota el braç als carrers de Barcelona i de la resta de localitats de Catalunya és un signe d’esperança que ofereix Sant Jordi: la batalla no està perduda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain