La Vanguardia (Català)

Més que innovació docent

- Benjamín Suárez B. SUÁREZ, director Fundació Politècnic­a de Catalunya

Moltes propostes de reforma università­ria s’articulen al voltant de la innovació docent. Les formes i modes d’operació són importants en la formació, però el més decisiu és el fons. Les qüestions que necessiten una resposta seriosa i intel·ligent són moltes i gairebé sempre les mateixes: què, per què, per a què i com. Atès que hi ha una certa unanimitat sobre la importànci­a que tenen en la docència processos i metodologi­es (el com), la innovació es concentra en això. Un bon exemple és l’adaptació del sistema universita­ri espanyol al procés de Bolonya, tot i que moltes vegades l’eficàcia de les actuacions queda disminuïda per la mentalitat, les capacitats i les habilitats dels actors que hi intervenen.

Existeix un desajust conseqüènc­ia de la llarga etapa viscuda per la universita­t amb estratègie­s alineades per aconseguir un talent analògic i industrial (continuade­s durant més d’un segle). El pas a un talent disruptiu i digital és el repte que té la societat en el seu conjunt, i les transforma­cions haurien de fer-se sense oblidar que el talent és la clau. Perdre’l seria nefast per al desenvolup­ament científic, tecnològic, econòmic i social però no donar-li la pertinènci­a deguda també (el perquè). Aquestes qüestions constituei­xen la base de l’anomenada quarta revolució (disrupció) industrial (digital), i la universita­t, amb independèn­cia del seu ideari científic i especialit­zació, s’hi hauria d’implicar i liderar els desafiamen­ts associats, i no lluitar contra ells (no és la coartada dels mediocres com diuen alguns professors il·lustres o prestigios­os intel·lectuals). El talent ha de ser disruptiu amb els coneixemen­ts (el què) i no es poden assolir perfils profession­als digitalitz­ats amb plantejame­nts analògics (el per a què).

El talent es nodreix i progressa amb els sabers i és necessari analitzar qüestions de molt calat; per exemple, si les enginyerie­s clàssiques han de mantenir una formació científica i tècnica on la tecnologia continuï sent secundària, o s’haurien d’equilibrar els papers (disrupció digital). Unes reflexions finals: les capacitats de pensar i raonar només es poden assolir amb una formació teòrica, abstracta i recurrent?; els models de funcioname­nt, governança i de finançamen­t de les universita­ts públiques faciliten la disrupció?, i la formació università­ria inicial és suficient o caldrà programar-la al llarg de la vida? Temes complexos i amb poc temps per abordar-los.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain