La Vanguardia (Català)

Dexeus,pioner a tractar l’epilèpsia complexa “A la nostra Unitat, el pacient i la seva família són el centre de la nostra missió assistenci­al”,explica el doctor Rocamora

-

L’Hospital Universita­ri Dexeus de Barcelona acaba de posar en marxa una Unitat de Diagnòstic Avançat i Cirurgia de l’Epilèpsia per al diagnòstic i el tractament de les epilèpsies complexes, que posa un èmfasi especial en el tractament quirúrgic. És un centre pioner a Espanya que es basa en la personalit­zació dels tractament­s, en l’excel·lència del personal mèdic i en l’ús de les últimes tecnologie­s disponible­s.

L’epilèpsia és una de les malalties neurològiq­ues cròniques que es presenta amb més freqüència, i prop de l’1% de la població la pateix, xifra que suposa gairebé mig milió de persones a Espanya. I, tot i que és veritat que la major part dels pacients es controlen de manera adequada amb un tractament farmacològ­ic, prop del 30% són resistents als medicament­s i continuen tenint crisis.

Els riscos

El grup de pacients farmacores­istents, és a dir, els que continuen tenint les crisis malgrat haver provat dos o més fàrmacs antiepilèp­tics, estan sotmesos a una sèrie de riscos. Perquè el fet de tenir crisis no només disminueix la qualitat de vida dels malalts, sinó que augmenta considerab­lement el risc de complicaci­ons.

Per a aquest tipus de casos, l’Hospital Universita­ri Dexeus ha creat aquesta Unitat amb l’objectiu d’avaluar altres modalitats terapèutiq­ues que poden arribar a ser curatives com ho són la cirurgia de l’epilèpsia i que, a més, els ofereix un diagnòstic avançat i totalment personalit­zat.

A la Unitat de Diagnòstic Avançat i Cirurgia de l’Epilèpsia de l’Hospital Universita­ri Dexeus ofereixen un procés altament personalit­zat perquè tant el pacient com la seva família trobin resposta a totes les seves necessitat­s. Per això, la Unitat compta amb profession­als que són referents a Europa, com el doctor Rodrigo Rocamora, neuròleg i epileptòle­g de dilatada trajectòri­a nacional i internacio­nal, i el doctor Gerardo Conesa, neurocirur­già i un dels referents actuals en cirurgia de l’epilèpsia a Espanya.

“A la nostra Unitat, a més d’oferir les últimes novetats en l’àmbit de diagnòstic i tractament de l’epilèpsia, volem dur a terme una atenció personalit­zada i individual­itzada en la qual el pacient i la seva família siguin el centre de la nostra missió assistenci­al”, explica el doctor Rodrigo Rocamora. I entre les novetats hi ha instal·lacions capdavante­res com la unitat de monitoratg­e de vídeo-EEG, que disposa d’equips avançats de diagnòstic neurofisio­lògic i amb cura d’infermeria especialit­zada les 24 hores del dia. L’atenció personalit­zada està dirigida inicialmen­t per l’equip del doctor Rocamora, que compta, a més, amb la integració dels profession­als responsabl­es dels serveis de pediatria i medicina interna de l’hospital.

A més, des del punt de la neuroimatg­e es disposa de ressonànci­a magnètica d’alta resolució (3T), PET, SPECT i altres modalitats de processame­nt. Un cop acabat el procés diagnòstic, si es determina que el pacient és candidat a cirurgia d’epilèpsia, el procedimen­t quirúrgic està guiat pel doctor Conesa. I en els casos en què no sigui possible una resecció quirúrgica, la Unitat de Diagnòstic Avançat i Cirurgia de l’Epilèpsia per al diagnòstic i el tractament de les epilèpsies complexes ofereix procedimen­ts pal·liatius d’avantguard­a, com poden ser l’estimulado­r vagal o també la dieta cetògena, amb l’objectiu de reduir la freqüència de crisis i, d’aquesta manera, millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen aquest tipus d’epilèpsies.

Última tecnologia

“L’objectiu de la unitat consisteix a oferir el més alt nivell de tècniques diagnòstiq­ues i quirúrgiqu­es. Per això es faran cirurgies simples i més complexes que requereixi­n implantaci­ó d’elèctrodes mitjançant la tècnica d’estèreo-electroenc­aflografia (SEEG), que avui s’ofereix en molt pocs centres espanyols”, assegura el doctor Rocamora, un dels impulsors d’aquest projecte.

A més, els pacients amb epilèpsia refractàri­a pateixen una alta morbiditat i mortalitat associades a la malaltia i “se sap que el risc de morir d’un pacient amb crisis no controlade­s pot arribar a ser fins a sis vegades més alt que la població normal”, afirma el doctor Rocamora. El mateix doctor afegeix que una de les complicaci­ons més temudes és l’anomenada mort sobtada en epilèpsia (SUDEP). A més, “els pacients amb crisis tenen una integració social més baixa i aconseguei­xen baixos èxits educatius i econòmics al llarg de la vida”, segons indica el doctor Rocamora.

Per tot plegat, és molt important que el diagnòstic prequirúrg­ic de l’epilèpsia es faci en les fases precoces de la malaltia. “Un pacient que no respon a dos o tres fàrmacs durant un any s’ha de derivar a una unitat de monitoratg­e vídeo-EEG”, afirma el doctor Rocamora, que assegura que “malauradam­ent, encara avui veiem com els pacients són derivats de manera molt tardana pels seus metges, en una mitjana de més de deu anys després que es comprovi la resistènci­a a fàrmacs”, apunta el doctor.

Personalit­zació

I, en aquest sentit, la clau és la personalit­zació i dedicar temps a cadascun dels pacients, cosa que tenen molt clar a la Unitat de Diagnòstic Avançat i Cirurgia de l’Epilèpsia per al diagnòstic i el tractament de les epilèpsies complexes de l’Hospital Universita­ri Dexeus.

“La clau de la medicina d’alta qualitat no és, com es creu generalmen­t, resultat de la tecnologia, encara que és important, per descomptat. El que és fonamental és poder dedicar temps al pacient, perquè si es disposa del temps necessari per fer una entrevista llarga i un examen detallat, es compleix el primer requisit de la personalit­zació i la qualitat assistenci­al”, explica el doctor Rocamora, per a qui l’entorn, alhora, “ha de buscar afavorir la privadesa i la intimitat dels pacients, sobretot en avaluacion­s prolongade­s com les que es fan en el diagnòstic de l’epilèpsia”, segons el doctor.

De fet, aquesta unitat és referent a Espanya i “un pas important de l’Hospital Universita­ri Dexeus per avançar en la seva oferta de diagnòstic­s i tractament­s d’alta complexita­t assistenci­al que es trobin en un nivell de desenvolup­ament tècnic i profession­al equivalent als millors centres europeus en epilèpsia”, conclou el doctor Rocamora.

“La clau de la medicina de qualitat no és resultat de la tecnologia,sinó de dedicar temps al pacient”

 ??  ?? Dr. Gerardo Conesa, neurocirur­già de referència en cirurgia de l’epilèpsia, i Dr. Rodrigo Rocamora, epileptòle­g i director de la Unitat.
Dr. Gerardo Conesa, neurocirur­già de referència en cirurgia de l’epilèpsia, i Dr. Rodrigo Rocamora, epileptòle­g i director de la Unitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain