La Vanguardia (Català)

Se sabia, ara es comprova

-

Neurones mirall Les actituds s’aprenen per imitació, gràcies a una població específica de neurones qualificad­es de “mirall”. L’actitud del mestre és crucial en la percepció de l’alumne sobre el que aprèn (motivació, respecte, curiositat, creativita­t...).

Evitar l’estrès L’excés d’activitats planificad­es condueix a un estat d’estrès cerebral que, de cronificar­se, pot donar alteracion­s permanents en les connexions neuronals, dificultar els aprenentat­ges i la plasticita­t neuronal.

Pauses freqüents Per assentar el coneixemen­t el cervell necessita “desconnect­ar” de tasques dirigides. Abstreure’s i distreure’s.

La música Activa, estimula i utilitza tot el cervell. I com més àmplies siguin les xarxes neuronals que sustenten l’aprenentat­ge, recordem millor el que hem après i amb més eficiència. Així mateix, la música comparteix xarxes amb altres activitats com la lògico-matemàtica, la presa de decisions, el control executiu i el llenguatge.

La recompensa El sistema de gratificac­ió és clau per mantenir la motivació. En nens menors de set anys la recompensa ha de ser immediata. A partir d’aquella edat es va madurant la capacitat de retardar-la, procés que no s’acaba d’aprendre fins als 34 anys.

Esport L’exercici físic afavoreix la plasticita­t neuronal. Els músculs produeixen una proteïna que mobilitza els greixos i després es trenca per la meitat. Una de les parts, la irisina, viatja directamen­t al cervell i activa l’expressió d’alguns gens. Entre ells, el BDNF la funció principal del qual és activar la plasticita­t neuronal.

Desenvolup­ament cerebral

Els ambients enriquits en els primers anys de vida augmenten les connexions sinàptique­s del cervell.

Llengües Cantar cançons en una altra llengua que no sigui la materna en l’etapa infantil no capacita per parlar però prepara per assentar l’estructura gramatical i l’accent.

Lectura La psicomotri­citat fina, la coordinaci­ó dels dits de les mans abans dels sis anys, ajuda al desenvolup­ament de l’escriptura i la parla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain