La Vanguardia (Català)

L’última foto de Diana

La jove es va fer una ‘selfie’ amb una amiga la nit de la seva desaparici­ó, fa vuit mesos

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Hi ha una última foto de Diana Quer de les hores prèvies a la seva desaparici­ó. Es va fer la matinada del 21 d’agost, durant les festes d’A Pobra do Caramiñal, el poble on la noia passava les vacances amb la mare i la germana. Diana es va retratar amb una altra jove. Es van abraçar i van somriure a la càmera del telèfon de l’amiga. Va ser una selfie en què només apareixen les seves cares i que la jove va facilitar a la Guàrdia Civil així que va saber que buscaven Diana. La imatge consta en el sumari que la setmana passada va deixar de ser secret.

La fotografia, l’última imatge de Diana, mostra una noia feliç, somrient, com s’acostumava a retratar la jove. El retrat no aporta cap dada rellevant a la investigac­ió de la seva desaparici­ó, de la qual dissabte passat es van complir vuit mesos, per bé que és l’única que existeix de Diana aquella nit. En la selfie només apareixen els rostres i per tant no va ajudar tampoc en les primeres setmanes de contradicc­ions quan no se sabia del cert com anava vestida Diana i si havia passat per casa seva a canviar-se de roba. Després es va confirmar que no hi va tornar mai i que la van raptar en l’últim tram, d’aproximada­ment un quilòmetre,

La Guàrdia Civil busca en una llista de dos milions de dades de mòbils el mateix patró que l’iPhone de Diana

de tornada al seu domicili. Mil metres que s’han analitzat centímetre a centímetre a la recerca d’algun element que situés el punt en el qual Diana va coincidir amb els seus agressors. Però els guàrdies civils no hi han trobat res. Ni una marca de roda, ni un cabell... res.

En aquests vuit mesos, ni un sol dia la Guàrdia Civil de la comandànci­a de A Coruña i de la Unitat Central Operativa (UCO) han deixat de buscar-la. No llancen la tovallola. Els investigad­ors tenen “una bona línia” en la qual continuen treballant malgrat la galleda d’aigua freda que ha suposat que el jutge Félix Isaac decidís la setmana passada arxivar el cas provisiona­lment, fins que es trobin proves que centrin la mirada en nous sospitosos.

Durant tot aquest temps, els guàrdies civils han visionat el contingut que han proporcion­at 50 càmeres de seguretat. Ni rastre de Diana. Han analitzat, una a una, les imatges de 600 vehicles que van passar per l’autovia a la mateixa franja horària que el vehicle des del qual es va llençar a la ria d’Arousa el mòbil de Diana. Són fotos de nit i en les quals la llum dels focus dels vehicles crema la imatge, no en permet veure la matrícula i amb prou feines se’n distingeix el model. La Guàrdia Civil continua treballant amb aquest material i buscant, en empreses privades, una tecnologia que permeti netejar les imatges i recuperar les matrícules.

A hores d’ara, després de 300 entreviste­s i una desena de persones en el punt de mira com a sospitosos que després es van descartar, la investigac­ió és principalm­ent tecnològic­a. Als ordinadors hi ha una llista de dos milions de dades de telèfons mòbils. Això no vol dir que s’estigui treballant amb una llista de dos milions de telèfons. No. Es tracta del rastre que van deixar a les diferents antenes de mòbil tots els telèfons que estaven connectats a la zona aquella matinada. Què mira la Guàrdia Civil? Busca un telèfon que tingui el mateix patró de comportame­nt que l’iPhone 6 de Diana. És una feina tediosa i difícil, que requereix tenacitat i paciència. Però aquesta anàlisi és la que avui dia ocupa una bona part de la investigac­ió. “Si els que es van emportar Diana aquella matinada tenien un telèfon i estava encès, el seu rastre és en la llista de dos milions de moviments”, indica amb molta confiança un investigad­or.

 ?? LA VANGUARDIA ?? Diana Quer en una de les últimes imatges, facilitada per la família quan es compleixen vuit mesos de la seva desaparici­ó
LA VANGUARDIA Diana Quer en una de les últimes imatges, facilitada per la família quan es compleixen vuit mesos de la seva desaparici­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain