La Vanguardia (Català)

La part fosca de les institucio­ns

‘Nit i dia’ estrena avui una temporada en què la corrupció, el finançamen­t il·legal dels partits polítics, els suborns i els xantatges hi seran molt presents

- Barcelona

“La primera temporada era un viatge a la part fosca de les persones; en aquesta segona el viatge és al costat fosc que tenen les institucio­ns d’aquí, d’allà i de tot arreu, on es mouen diners, poder i influència”. Així explica Lluís Arcarazo, un dels creadors de Nit i dia, quina es la evolució de la sèrie que estrena segona temporada aquesta nit a TV3 a les 22.35 hores. Casos de corrupció política, econòmica, moral i fins i tot de menors es barregen en aquesta nova entrega en què el passat és un altre protagonis­ta, segueix contant Arcarazo: “Tots els personatge­s es veuran afectats pel passat d’una manera o altra”.

La ficció presenta una altra gran diferència entre les dues temporades. “En la primera, l’assassí era un psicòpata que matava iaies. Era un assassí que no era un dels nostres. Era un malalt, i se’l podria mirar des de fora”, afegeix l’altre creador, Jordi Galceran. En la segona entrega també hi ha actes criminals i un executor d’aquests actes, “però la responsabi­litat és molt més compartida perquè hi ha inductors provinents d’un entorn social i institucio­nal”, afegeix Galceran, el qual defineix la nova entrega com a “més complexa, més rica i més inquietant, perquè al darrere d’aquests crims hi ha un responsabl­e difús que és la societat en general, que en el fons admet que aquests comportame­nts són inevitable­s”.

En la nova temporada d’aquest thriller produït per Mediapro repeteix part del repartimen­t, com Clara Segura, Miquel Fernàndez, David Verdaguer, Mar Ulldemolin­s, Andreu Herrera, Anna Alarcón i Victòria Pagès, i s’incorporen d’altres com Josep Maria Pou, Ramon Fontserè, Lluïsa Mallol, Jordi Bosch, Peter Vives, Pep Cruz, Irene Montalà i Pol López. En el primer capítol de la temporada, l’espectador tindrà la sensació que és davant d’una altra sèrie completame­nt diferent. “És com un joc amb l’espectador en què li volem explicar que aquesta segona temporada no és igual que la primera, que obrim unes trames molt diferents, però amb el darrer pla l’espectador quedarà tranquil”, explica Galceran, qui avança que aquesta entrega també és autoconclu­siva.

Els dos creadors de la sèrie, que reconeixen que són grans seguidors dels thrillers nòrdics, per elaborar els nous guions han rebut la col·laboració de Jordi Vallejo i Oriol Paulo, qui també és el director dels episodis conjuntame­nt amb Manuel Huerga. Precisamen­t Paulo destaca una altra diferència important en aquesta segona entrega, i és que l’espectador serà testimoni dels assassinat­s, no com a la primera, on no es veien en pantalla.

Hi haurà dues trames principals que es desenvolup­aran de forma paral·lela al voltant de la mort d’un jutge en estranyes circumstàn­cies i de la descoberta accidental del cadàver d’un nen desaparegu­t a Barcelona la primavera de 1992. Les dues històries s’aniran desplegant com una partida d’escacs en una temporada de guions molt enrevessat­s on al final “tot estarà relacionat”, apunta Huerga.

Sara Grau, interpreta­da per Clara Segura, seguirà sent un dels personatge­s clau de la sèrie. La forense viurà un viatge metafòric molt marcat per aquest passat que veu la llum. “La part fosca serà endins aquest cop, no assetjarà des de fora com a la primera”, remarca l’actriu. Per la seva banda, Josep Maria Pou interpreta un dels nous i importants personatge­s, el llibreter Benet Muntada: “Tres personalit­ats dins una mateixa capsa cada una definida per la simplicita­t i l’elegància. Un personatge que porta la cultura impregnada a la pell”.

Nit i dia espera revalidar l’èxit de la primera temporada, on va tenir una quota de pantalla del 13,2%, liderant la seva franja amb 385.000 espectador­s de mitjana. La sèrie s’ha venut al Regne Unit i als Estats Units i a la resta d’Espanya gràcies a Movistar, on s’emet pel servei a la carta en versió original subtitulad­a en castellà.

 ??  ?? Clara Segura en una escena d’aquest thriller protagonit­zat per metges forenses, policies, jutges i ara polítics
TV3
Clara Segura en una escena d’aquest thriller protagonit­zat per metges forenses, policies, jutges i ara polítics TV3

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain