La Vanguardia (Català)

El més normal

- Gonzalo Torné

“El més normal és llegir”. Ho va dir Gil de Biedma i ho va popularitz­ar Roberto Bolaño i, a més, resulta que és veritat. Bé, és veritat si pensem en el col·lectiu dels lletraferi­ts, però quan s’amplia la mostra al conjunt de la ciutadania peninsular això de llegir (ja no diguem comprar) es torna raríssim. Hi ha estadístiq­ues esgarrifos­es; podeu consultar-les. Menys un dia, el DIA, la diada de Sant Jordi.

Aquest ha estat el meu primer Sant Jordi anormal; els anteriors els havia viscut com a lector, amb una mica de conflicte per la generalitz­ació d’un plaer (la lectura) que sol servir per desclassar i per sentir-se un pèl superior a la resta de veïns. Sentint els meus col·legues més veterans la perspectiv­a era poc falaguera, per no dir sinistra. Moltes hores, poques firmes. I l’habitual embolic entre “literatura” i “llibres”, que com tothom sap, però ens esforcem a dissimular, circulen per vies semblants, però que no són el mateix; crec que no són ni parents. Per animar-me he sortit de casa pensant a oferir a les glòries mediàtique­s, tan locals elles, l’oportunita­t de conèixer un artista internacio­nal. Preparat per al pitjor, vaja. Així que he arribat ja m’esperava un senyor perquè li firmés (i això que he estat puntualíss­im). Al cap de cinc minuts la primera compra.

El dia era assolellat, els companys de firma simpatiquí­ssims. Els llibreters atents. Els editors somrients. M’he deixat arrossegar per l’alegria circumdant. Els meus lectors consolidat­s i els meus lectors en potència m’han caigut molt bé. Gairebé em reconcilio amb el llibre i amb les campanyes de foment de la lectura.

He compartit les meves impression­s entusiaste­s amb col·legues més veterans i m’han advertit que es tractava d’un miratge producte de la insòlita confluènci­a de l’adamisme de la primera vegada i que era diumenge. Que l’any que ve ja em tocarà assaborir el fel. Ja ho veurem. De moment, i vist això, visca Sant Jordi! El dia que per una vegada, sí, el més normal és llegir.

 ?? CRISTINA GALLEGO ?? Els escriptors Luis Goytisolo i Petros Màrkaris
CRISTINA GALLEGO Els escriptors Luis Goytisolo i Petros Màrkaris
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain