La Vanguardia (Català)

El Sant Jordi de l’acompanyan­t

- Albert Forns

Hola, lectors de La Vanguardia. Com anem? Potser em recordareu del Sant Jordi passat. Sí, vaig signar-vos un d’aquells articles frescos, “el Sant Jordi vist per un escriptor debutant”. Ja se sap, hi ha els columniste­s diaris, els columniste­s setmanals i jo, que entraria en la categoria de columnista anual: un cop l’any, sempre per Sant Jordi, La Vanguardia m’encarrega la columna. En aquest cas no us escric com a “escriptor amb novetat”, que es triga molt, a fer un llibre, sobretot si ets de la generació precària, sobrevius amb mil feines i vols parir alguna cosa amb cara i ulls. No, aquest any us escric en la categoria “d’acompanyan­t de best-seller”. La meva tasca ha estat aguantar-li la bossa a la Gemma Ruiz, l’autora d’Argelagues , un dels llibres revelació d’aquest any (i no ho dic pas perquè siguem parella, eh? 15.000 exemplars venuts l’avalen!). Amb la Gemma vam escriure les novel·les a la vegada, sacrifican­t els caps de setmana durant 3 anys, i per qüestions editorials la meva va sortir l’any passat –Jambalaia, és possible que encara la trobeu a les llibreries, busqueu a la secció de llibres antiquíssi­ms– mentre que les seves Argelagues han florit ara, amb 9 edicions i un èxit esplendoró­s (això ja ho he dit, no?).

El Sant Jordi de l’acompanyan­t està prou bé, no u penseu. Al final del dia tens el mateix mal de peus que els autors, però d’entrada t’estalvies les hores d’exposició directa a la gentada. Aquell esperar la signatura miraculosa de braços plegats, sota la mirada dels passejants, que et repassen de reüll intentant esbrinar qui coi ets o a quin reality surts. Finalment desisteixe­n, sempre amb aquella cara de “bah, deu ser un escriptor-escriptor”. I és que la invasió dels youtubers i els súperxefs continua: he vist cues de gent empentant-se per aconseguir que els signessin un llibre de tapes que no us creuríeu, mentre que tres cadires més enllà, la grandíssim­a Siri Hustvedt es passava una hora sencera badallant.

Ser acompanyan­t també m’ha permès constatar, com deveu haver fet vosaltres, que a Barcelona, Sant Jordi en diumenge vol dir aglomeraci­ons tot el dia, no només a la tarda. A la Casa del Llibre hi havia moments que feia falta un su turno per poder entrar a fer gasto! El fenomen té dues lectures possibles: 1) Cal iniciar el decreixeme­nt de la Diada 2) Celebrem-ho: almenys per un dia, a la Rambla hi havia més barcelonin­s que turistes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain