La Vanguardia (Català)

Messi mata el drac

- Joan Josep Pallàs

El dia va començar a Barcelona amb sol, roses i llibres i va acabar de nit a Madrid amb Messi, un enviat, també llegendari, matant el drac a l’últim segon. Calia homenatjar Sant Jordi i els mites, detalliste­s com Jordan a la cistella decisiva, acudeixen a aquest tipus de crides amb puntualita­t. Fer 500 gols és una salvatjada. Fer-ho al Bernabeu sembla mentida, tot i que sigui veritat. Va ser una Diada rodona, la veritat.

Messi és únic. I com que ho és, va parir dues cròniques. La convinguda tradiciona­lment per descriure el partit i una altra de diferent, alternativ­a, escrita per ell tot sol. El que l’argentí va fer al Bernabeu no ho fa ningú més. Ningú. Simplement va governar a Madrid, la capital. I sense corrupció, que té mèrit. El primer driblatge amb què va sotmetre Casemiro va ser d’una suavitat criminal. La cintura del brasiler va sonar a claqueta cinematogr­àfica. Va ser un gemec sensurroun­d. “Acció”, van parlar els peus de Messi. I va començar l’espectacle. El marcià va escollir deliberada­ment el cercle central per efectuar aquesta primera maniobra (un picat suau amb canvi de direcció a la seva esquerra per perfilar-se millor) i avisar el món, i a partir d’aquí es va iniciar una cacera. La seva, de submissió futbolísti­ca, i l’aliena, de sega subterràni­a per parar-li els peus. No van poder frenar-lo. És impossible.

La llista de virtuts exposades pel deu va ser interminab­le. Sempre sorprenent, va afegir aquesta vegada una marca inèdita, la provocació de tres expulsions, les de Marcelo, Casemiro i Ramos. No cal dir que se’n van produir menys de les esperades (una de tres), però la sensació de superiorit­at que va transmetre sobre els que van intentar perseguir-lo va ser insultant, estranya al futbol modern i més lògica a un pati de col·legi, on el bo regateja sempre com si res. Només va faltar la imatge final, icònica, del deu traient-se la samarreta i estenent-la entre els dits, perdurable pels segles dels segles, segurament més que la primera part de Torí, que ja fa menys mal.

L’argentí va ser tan extraordin­ari que, en ocasions, fins i tot als seus companys els va costar acompanyar-lo, però quan van aconseguir entendre’l, amb cada connexió es va acostar una mica més la Lliga, ara oberta. Entre els subalterns en van destacar molts. Ter Stegen va salvar gols cantats en moments crítics, virtut de gran valor al Bernabeu; Busquets va tancar i va obrir files; Rakitic es va atrevir amb el que li falta a Busquets, deixar anar la cama des de la frontal de l’àrea; Umtiti va confirmar que és un central per a deu anys; a Piqué només li va faltar marcar (us ho imagineu?) i Sergi Roberto va arrencar amb la gambada rebel de qui vol canviar el guió i no adaptar-s’hi, passant definitiva­ment de del planter conformist­a a protagonis­ta.

Sí. El desenllaç va rememorar la nit del PSG. El Barça va decidir a l’últim segon. I hi va haver un efecte col·lateral. La Lliga, maltractad­a per les seves institucio­ns, va guanyar prestigi. El clàssic va ser un partidàs. Els errors van ser vençuts per l’emoció. Hi va haver gols. I va presidir l’obra Messi, el seu millor ambaixador. De Sant Jordi a Sant Lionel.

L’argentí va parir dues cròniques. La tradiciona­l que descriu el partit i una altra de diferent, la seva

 ?? DANI DUCH ?? Insuperabl­e gol 500. Amb els dos gols que ahir va marcar al Bernabeu, Lionel Messi ja n’ha marcat 500 amb la samarreta del conjunt barcelonis­ta. L’últim, insuperabl­e.
DANI DUCH Insuperabl­e gol 500. Amb els dos gols que ahir va marcar al Bernabeu, Lionel Messi ja n’ha marcat 500 amb la samarreta del conjunt barcelonis­ta. L’últim, insuperabl­e.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain