La Vanguardia (Català)

Alejandro Valverde guanya a Lieja i ho dedica a Scarponi

El campió murcià domina la clàssica de Lieja per quart cop i plora per Scarponi

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Imbatible, com el sobrenom que li van posar en les categories inferiors quan les mares demanaven que de tant en tant el noi murcià no disputés alguna cursa, a veure si així els seus fills guanyaven alguna cosa. Invencible Alejandro Valverde, guanyador a Lieja, campió de la degana de les clàssiques (es disputa des del 1892). I amb magnificèn­cia. Control de l’equip i rematada d’un Valverde imperial en el moment just, ni massa aviat ni massa tard. L’irlandès Dan Martin, una altra vegada segon, com dimecres a la Fletxa Valona. Valverde una altra vegada primer. Ja és la seva quarta Lieja-BastogneLi­eja, després de les que va conquerir el 2006, el 2008 i el 2015. Quatre, com Moreno Argentin, i a només una del rècord absolut, les cinc que va col·leccionar Eddy Merckx entre el 1969 i el 1975. Un altre imbatible.

Sembla fàcil, però no ho és. Al contrari. Quan un ciclista surt amb una ics a l’esquena, quan tots els rivals saben que és l’home a batre, quan ningú no està disposat a permetre-li ni el menor moviment, respondre amb la victòria és el més difícil del món. I vet aquí una altra vegada Valverde: atac final de Dan Martin a uns 750 metres del final, Valverde calculant les distàncies, enxampant el seu adversari a uns 250 metres de la meta i marcant una nova escomesa, la definitiva, per creuar la línia amb els braços enlairats cap al cel. Dedicat a Michele Scarponi.

Al matí, abans de la sortida, Valverde havia anunciat que en cas de victòria els premis els lliuraria a la família del ciclista italià mort dissabte, que era de la seva edat. Després, a la meta, va deixar anar alguna llàgrima. “Les meves primeres paraules vull dedicar-les a Scarponi, un molt bon amic meu,” va començar dient. “És una autèntica pena. Els premis són per a la família (esposa i dos fills). Quan me’n vaig assabentar em vaig quedar glaçat. Ha estat un cop duríssim”.

Amb el triomf d’ahir Valverde, a més, tanca el doblet FletxaLiej­a a les Ardenes que ja va aconseguir el 2015 i el 2006. Quarta victòria a Lieja, on, a més, va ser segon el 2007 i el 2014. Espectacul­ar.

“Ha estat una gran setmana”, va explicar el murcià del Movistar, que demà farà 37 anys. “Hem treballat des del començamen­t, ens han deixat el comandamen­t des del primer moment i, com que ningú no col·laborava per posar fi a l’escapada, ens hem aturat. Llavors ha començat a ajudar l’Sky i algun altre”. Sobre la victòria, una explicació senzilla: “He calculat la meva distància i a 500 metres... a totes fins a la meta”. Sembla fàcil.

GENEROSITA­T “Els premis són per a la família de Scarponi; era un molt bon amic meu. Em vaig quedar glaçat”

 ?? GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP ?? Valverde assenyala el cel en la seva victòria
GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP Valverde assenyala el cel en la seva victòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain