La Vanguardia (Català)

“Quan jugo, no penso que soc el millor”

Andy Murray torna a Barcelona: en la seva joventut, havia viscut aquí “els millors moments de la meva vida”

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Cada vegada que s’acosta la fase de terra, Andy Murray (29) busca forats a la seva agenda.

Deixa la Gran Bretanya i se’n va a Mallorca, a entrenar-se juntament amb Nadal. O es desplaça fins a França, on també abunda l’argila.

–He entès que he de millorar en aquesta superfície –va dir ahir, davant de la premsa.

Ha guanyat Wimbledon i l’US Open. I dos títols olímpics. Però a terra...

Murray és alt i esmolat com un parallamps. I seriós. Contempla fixament el seu interlocut­or. Respon a tot, encara que amb prou feines s’esplaia. Despatxa la roda de premsa en vint minuts. És una estrella, el líder mundial en l’actualitat. Està per sobre de Djokovic, Federer i Nadal, els tres dominadors dels últims anys. Els experts es pregunten: quant durarà el seu regnat?

Ell es declara un home afortunat. Li ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí. –Dotze anys –diu. Els altres li han posat difícil. Federer, Nadal i Djokovic van ser caníbals. Van construir imperis vastos i duradors. Murray va viure sempre a la seva ombra, esperant l’oportunita­t. Li va arribar al novembre, quan Djokovic defallia. La

“El meu problema al colze ja està resolt: la setmana passada funcionava; el que necessito són partits”

tardor de Djokovic s’està prolongant. Bogdan Obradovic, excapità serbi de Copa Davis, va dir ahir que el número 2 li hauria de demanar ajuda a Federer, el renascut.

–Per què no? –es preguntava Bogdanovic ahir.

Murray no és en aquest punt. Ara per ara, es limita a estroncar-se les seves pròpies ferides.

–El meu problema al colze ja està superat. La setmana passada, el colze ja funcionava. Necessitav­a descansar. No podia servir bé. Havia perdut molt de temps, tres o quatre setmanes. –I per què va decidir venir? –I per què no? Havia passat molt de temps aquí quan era una criatura. Vaig viure-hi dos anys (s’entrenava a l’acadèmia d’Emilio Sánchez i Sergio Casal, al Prat). Van ser els millors moments de la meva vida. Era la meva primera vegada fora de casa, la primera en llibertat. I necessitav­a partits a terra.

Mancat de ritme, Murray havia caigut aviat a Montecarlo: a vuitens, contra Albert Ramos.

–Vaig parlar amb l’equip i li va semblar bé. Necessito entonar-me.

És a dir: no ha vingut a passejarse, sinó a reivindica­r-se.

–Soc molt més bon jugador a terra ara que fa cinc anys.

Es refereix a la seva última actuació a Barcelona, el 2012. Va caure a quarts, contra Raonic. –I com es viu de número u? –Al principi era genial. Però en realitat, tampoc no canvia res. Quan ets a la pista no penses en això. Tampoc no ho feia quan era el tres o el quatre. No ha estat fàcil arribar fins aquí. Ara vull perpetuarm­e.

–I no se sent pressionat? Nadal i Federer han recuperat cos i presència.

–Són un repte excitant. Per ells, l’any passat va ser dur, amb tantes lesions. Però Nadal està tornant i Federer només ha perdut un partit aquest any, a Dubai (contra Donskoi). Veurem què passa a París i Wimbledon. Aquests tornejos aclariran molt les coses.

PROBLEMA RESOLT

 ?? SERGIO CARMONA / RCTB ?? Player’s lounge. Andy Murray atenent la premsa ahir a l’RCT Barcelona: no venia al torneig des de feia cinc anys
SERGIO CARMONA / RCTB Player’s lounge. Andy Murray atenent la premsa ahir a l’RCT Barcelona: no venia al torneig des de feia cinc anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain