La Vanguardia (Català)

El bon resultat de Macron dona tranquil·litat als mercats europeus

L’euro puja un 2% després dels primers sondejos a França, el màxim en 5 mesos

- LALO AGUSTINA

La victòria d’Emmanuel Macron (En marxa) i Marine Le Pen (Front Nacional) en la primera ronda de les eleccions presidenci­als franceses no hauria de tenir el més mínim impacte negatiu als mercats a partir d’avui, segons els experts. Al contrari. Amb aquest resultat, el més probable és que el substitut de François Hollande sigui Macron, el seu exministre d’Economia, Finances i Indústria del país fins a l’agost passat i un ferm defensor de l’statu quo. I això –diuen els analistes– hauria de contribuir a eliminar una de les grans incerteses polítiques de l’any a Europa, afavorint de passada l’estabilita­t, l’euro i els negocis en general.

La moneda única es va començar a apujar amb molta força ahir tan aviat com van tancar els col·legis electorals i es van fer públics els sondejos que suposaven el pas a la segona ronda de Macron i Le Pen. L’euro es revaloritz­ava prop d’un 2% i es canviava per sobre dels 1,09 dòlars a les deu de la nit, fet que suposava l’avenç més gran intradia i el màxim en els últims cinc mesos. “Sense cap dubte, aquest constituei­x l’escenari perfecte que els mercats estaven esperant desesperad­ament”, va dir Bloomberg Sebastien Galy, estrateg en cap de Deutsche Bank a Nova York.

Les últimes setmanes havien reflectit un cert nerviosism­e davant de la imminència d’uns comicis considerat­s decisius al si de la UE i de la pròpia eurozona. Sense arribar a disparar les alarmes en cap moment, la prima de risc de França, que mesura la fiabilitat que atorguen els inversors al seu deute públic en relació amb la d’Alemanya –la considerad­a més segura–, s’havia tensat a l’alça així que s’acostava el moment de votar. No gaire, tot just 20 punts bàsics, però prou com per deixar entreveure el que estava en joc en una Europa acostumada als sobresalts cada vegada que apareixia una urna, com en els casos del Regne Unit (Brexit) o Itàlia (referèndum constituci­onal). França preocupava. I molt.

I això que només hi havia una combinació considerad­a com a altament perillosa per a Europa i l’euro. En les nombroses notes i informes dels bancs d’inversió i agències de valors dirigits als seus clients i publicats la setmana passada, els experts definien com a escenari potencial clarament negatiu per als mercats que fossin Le Pen i Jean-Luc Mélenchon, el líder del radical França Insubmisa, els que passessin a la segona ronda, que se celebrarà el 7 de maig. Com que aquesta opció apareixia com a clarament remota, la prima de risc de França no va arribar a disparar-se mai, encara que l’ascens de Mélenchon en la part final de la campanya electoral creava inquietud entre els inversors.

Ara, els experts pensen que el perill més gran està conjurat perquè –encara que els francesos hauran de votar per segona vegada d’aquí a dues setmanes– tot apunta a una victòria clara de Macron, que ahir a la nit va rebre el suport de François Fillon (conservado­r) i Benoit Hamon (socialista). Cap de les enquestes prèvies a la celebració de les eleccions no donaven opcions a Le Pen en el cas que passés ronda juntament amb Macron. Tampoc ahir a la nit no es preveia cap altre escenari que no fos el de la pròxima victòria de Macron.

Això és el que, en teoria, cotitzarà avui a les borses i al mercat de bons, segons tots els analistes consultats. “Des del punt de vista dels inversors, no té cap importànci­a qui s’enduu la victòria en la primera ronda de les eleccions, sinó qui dirigirà el país a partir a partir del 8 de maig”, assegura Jaime Puig, director general de GVC Gaesco. I, si és Macron –com sembla altament probable–, diu el següent: “Podem assistir a un nou recorregut alcista dels mercats per celebrar que s’ha deixat enrere la incertesa”.

A les borses, malgrat les incerteses en l’arrencada de l’administra­ció de Donald Trump i les anunciades pujades de tipus d’interès per part de la Reserva Federal, l’any va bé. L’Ibex va tancar divendres passat en els 10.377 punts i acumula una revaloritz­ació de l’11% des de començamen­t d’any. Per la seva part, l’Eurostoxx ha pujat un 4,5% des del gener.

PERILL ABJURAT

BORSES A L’EXPECTATIV­A El pitjor escenari per als experts era que Le Pen i Mélenchon passessin de ronda

Les borses acumulen una revaloritz­ació de l’11% (Ibex) o del 4,5% (Eurostoxx) l’any

 ??  ??
 ?? CHRISTOPHE MORIN / BLOOMBERG ?? Emmanuel Macron proporcion­a confiança als mercats
CHRISTOPHE MORIN / BLOOMBERG Emmanuel Macron proporcion­a confiança als mercats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain