La Vanguardia (Català)

Capital mil·lennista

Els joves profession­als trien Barcelona per la qualitat de vida i l’entorn ‘start-up’

- Barcelona

Barcelona s’ha convertit en els últims anys en una de les destinacio­ns preferides dels joves profession­als de mig món, la denominada generació millennial, gràcies a l’equilibri entre la qualitat de vida i a un entorn d’empreses emergents que dona bones oportunita­ts, sobretot en l’àmbit tecnològic. Segons un estudi realitzat per l’agregador immobiliar­i Nestpick, on milers de joves busquen allotjamen­t per a la seva aventura profession­al, Barcelona és la sisena ciutat del món preferida pels mil·lennistes per establir-se. Amsterdam lidera un rànquing elaborat a partir de 16 criteris en quatre categories: ecosistema de negocis, essencials, igualtat i lleure. La segueixen Berlín, Munic, Lisboa i Anvers. Després de Barcelona se situen Lió, Colònia, París i Vancouver.

“A Nestpick hem estat testimonis de primera mà d’un patró clar de migració entre els millennial­s de tot el món a ciutats específiqu­es”, afirmen des de la companyia. “Les dades de l’Organitzac­ió Mundial del Turisme confirmen que els viatgers d’aquesta generació elegeixen aquestes mateixes ciutats com a destinació de lleure, i confirmen així el seu clar poder d’atracció”, comenten sobre els resultats de l’estudi.

Barcelona destaca en el rànquing de Netquest perquè té una puntuació equilibrad­a entre la majoria d’aspectes de lleure i qualitat de vida, així com l’atracció turística i l’entorn emprenedor. Falla, no obstant això, en feina tradiciona­l. “Però és que als millennial­s aquest tipus de feina no els interessa; no pretenen establir-s’hi ni aconseguir una feina estable, sinó viure una experiènci­a”, explica Gerard Costa, professor d’Esade, l’MBA del qual atreu també mil·lennistes de mig món.

“El profession­al d’aquesta generació amb bona formació primer escull la ciutat en la qual l’interessa viure o instal·lar-se una temporada i després busca feina en aquella destinació”, narra Marc Monguió, president de Jobfluent.com, un portal d’ocupació especialit­zat en start-up. Les dades de Jobfluent.com corroboren el seu argument: “El 40% dels joves que opten per ofertes a Barcelona són estrangers”. Actualment el portal té obertes 900 posicions en empreses de perfil tecnològic, l’entorn natural de gran part d’aquest tipus de profession­als. Segons Monguió, Berlín és la ciutat europea amb millor entorn start-up, seguida de Londres. La capital catalana es disputa la tercera posició amb París. “El repte més important de Barcelona són els salaris, que en la

classe mitjana de càrrecs tecnològic­s poden ser la meitat que en altres capitals europees”, assegura Monguió.

A més de captar talent estranger, el fenomen millennial té un efecte col·lateral: empreses de perfil tecnològic busquen establirse a Barcelona per la seva capacitat d’atreure talent. D’aquesta manera, multinacio­nals com Zuric, Nestlé o Volkswagen han apostat per Barcelona a l’hora d’instal·lar nous centres d’innovació digital.

La multinacio­nal dels Estats Units HP, instal·lada a Sant Cugat, a les rodalies de Barcelona, des de fa 30 anys, va deixar de fabricar impressore­s el 2000, però ha convertit les seves instal·lacions en un gran campus d’R+D amb 1.800 treballado­rs. “Tenim unes 150 posicions obertes constantme­nt”, explica Laura Santacreu, directora de recursos humans. La companyia ofereix contractes de dos anys; després, “el 80% es queden, aquí o en altres destinacio­ns”. “Els profession­als joves venen per viure una experiènci­a laboral, no per establir-se; en aquest món la mobilitat és bàsica”, assegura. “Barcelona és al mapa millennial perquè ha aconseguit un equilibri entre qualitat de vida, turisme, connexions internacio­nals, oportunita­ts de feina per a un perfil tecnològic i un nivell de vida assequible”, diu Gerard Costa, d’Esade. “És bàsic preservar aquest equilibri; si es converteix només en una destinació de gresca, el perdrem”, prosseguei­x l’anàlisi. Costa també valora les facilitats legals per als estrangers, que han col·locat la capital catalana en un circuit reduït de ciutats que atreuen el talent jove.

“És bàsic preservar l’equilibri; si és només una destinació de gresca, es perdrà”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain