La Vanguardia (Català)

Publicitat per a robots

- Josep Maria Ganyet Etnògraf digital

Burger King ha canviat la història de la publicitat per sempre. El passat dia 12 d’abril les principals cadenes de televisió nord-americanes passaven un espot en què un treballado­r de Burger King deia a l’audiència que en els quinze segons que durava l’anunci no n’hi havia prou per explicar totes les qualitats del Whopper, la seva hamburgues­a insígnia.

Però l’anunci no acabava amb els quinze segons de l’espot. Quan al final el treballado­r va dir “OK Google, what is the Whopper burger”, milers d’aparells Google Home i mòbils Android que estaven sentint la televisió van reaccionar a les paraules màgiques “OK Google”, van cercar “Whopper burger” a la Viquipèdia i en van recitar en veu alta la primera frase de l’entrada. Això va provocar la sorpresa inicial dels seus amos, l’estupefacc­ió posterior i la indignació final que van abocar irremeiabl­ement a les xarxes socials fins que van ferne un fenomen viral.

I la cosa no va acabar aquí. Amb el pas dels tuits i les hores vam saber que la primera frase de l’entrada de “Whopper burger” de la Viquipèdia —inalterada durant quasi deu anys— havia estat substituïd­a per una definició que s’assembla sospitosam­ent a la que la marca fa del seu producte. Tot i que Viquipèdia prohibeix expressame­nt l’ús comercial de la plataforma, tot feia pensar que l’edició, feta dies abans, era part de la campanya publicitàr­ia.

La gràcia de la Viquipèdia és que tothom la pot editar i que tota edició hi queda registrada. Si aneu a la pàgina “Whopper burger” a la Viquipèdia en anglès i feu clic a la pestanya de “History” veureu que l’edició en qüestió la va fer el 4 d’abril l’usuari Fermachado­123. Una cerca ràpida del mateix nom d’usuari a Instagram et porta a un tal Fernando Machado i una cerca a Twitter de “Fernando Machado Burger King” et porta a @fer_machado123, cap de màrqueting de Burger King.

I com que la gràcia de la Viquipèdia és que tothom la pot editar, a l’edició del Fermachado­123 n’hi van seguir incomptabl­es més que van fer que els assistents Google Home i mòbils diguessin tot tipus de barbaritat­s a les cases de la gent, des que era inferior al Big Mac de McDonald’s fins que causava càncer, passant pel seu elevat contingut de cianur.

Google, que no tenia res a veure amb la campanya, tampoc no s’ho va prendre gaire bé i hores després de les primeres emissions va desactivar la resposta dels seus dispositiu­s a la pregunta de l’espot, tot i que Burger King va ser capaç de tornar a activar els assistents de veu als programes més vistos de la nit saltant-se el bloqueig de Google.

Pels darrers tuits del @fer_machado123 sembla que Burger King valora positivame­nt la campanya, però el fet és que ha fet enfadar possibles clients (el vídeo té més de 34.000 “no m’agrada” per 27.000 “m’agrada” a YouTube), la Viquipèdia i sobretot Google. És el preu de fer publicitat per a robots sense que llurs amos hi puguin dir res, només escoltar.

Burger King va fer publicitat per als assistents de veu de Google; la xarxa hi va reaccionar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain