La Vanguardia (Català)

Els delictes contra persones de més de 65 anys van créixer un 27% a Catalunya

L’augment podria ser més gran: molts ciutadans no denuncien per vergonya o por

-

Els delictes amb víctimes de més de 65 anys es van acostar als 4.700 l’any passat a Catalunya, un 27% més que el 2015, quan n’hi va haver 3.700. Els Mossos han extremat l’atenció en aquest tipus de delictes i en les campanyes de prevenció, ja que la majoria són estafes o atracament­s a domicili. Les xifres reals podrien ser més elevades perquè moltes víctimes d’aquesta franja d’edat senten vergonya per haver permès el delicte o por de possibles represàlie­s.

NO TORNARÀ A OBRIR LA PORTA La Carmen va ser una de les 340 víctimes dels falsos revisors de gas; va pagar 450 euros

Ni a aquesta periodista va voler obrir Carmen Martínez la porta de casa seva. “Ni al meu pare, que fa 40 anys que és mort”. De raons no n’hi falten, a aquesta dona de 85 anys, veïna del barri de la Verneda de Barcelona, a qui el mes passat un fals revisor del gas va robar 450 euros. A Catalunya viuen 1.379.000 persones de més de 65 anys. Són les víctimes idònies per a delinqüent­s malvats que no dubten a aprofitar-se de la seva vulnerabil­itat, les seves limitacion­s i la confiança amb què es relacionen amb el món. Les estafes, els enganys, els robatoris i els deperquè lictes en general que tenen la gent gran com a víctima han crescut. Ho testifique­n les estadístiq­ues policials i els profession­als, mèdics i dels serveis socials, que s’hi relacionen.

El mes passat els Mossos d’Esquadra van desarticul­ar dues organitzac­ions criminals amb uns membres que es feien passar per revisors de gas i que accedien a cases de gent gran amb la intenció d’enganyar i robar. Carmen Martínez va ser una de les víctimes.

Van aconseguir el telèfon fix de casa seva, “perquè deu ser en alguna guia, i ells ho van provant”, i li van trucar un matí. “Em van dir que eren els del gas i que havien de passar a donar una ullada a la caldera”. Van quedar a les quatre de la tarda d’aquell dia.

Era el primer d’abril. “Fins i tot això miren aquests maleïts”. Ho recorda perquè el seu fill li havia donat en efectiu els diners que li paga per continuar a casa de la seva mare i els acabava de guardar a la cartera. El fals revisor va entrar i es va dirigir a la cuina. Va ser poca estona. Li va dir que la caldera estava bé, però que havia instal·lat un aparell nou per detectar fugues.

Al rebedor, la Carmen va treure la cartera per pagar els 150 euros acordats. “Devia veure que tenia molts bitllets, i llavors em va dir que n’hi havia de pagar 300 més per la visita i la mà d’obra”. Aquí la dona va desconfiar. “Em vaig posar nerviosa. De seguida vaig entendre que era una estafa, i vaig pensar: “Val més que pagui i que surti ràpid de casa meva, no fos cas que em pegués i la cosa encara sortís més cara”. Aquella mateixa tarda va presentar denúncia als Mossos d’Esquadra acompanyad­a del seu fill, que, quan va tornar a casa, va haver de subjectar la carcassa de la caldera amb cinta aïllant. “No s’hi va estar ni tres minuts, però devia tocar alguna cosa per dissimular, a sobre me la va fer malbé”.

Com la Carmen, 340 víctimes més van denunciar. De tota manera, en aquest col·lectiu de persones de més de 65 anys hi ha una xifra molt elevada de víctimes que no denuncien, assegura Jordi Muñoz, president de l’EIMA, una associació que investiga el maltractam­ent a la gent gran. “Els fa molta vergonya aparèixer davant els seus familiars i coneguts com a persones dèbils a qui han pogut prendre el pèl per culpa de l’edat”.

A l’associació la realitat la coneixen bé pels profession­als, de la salut i els serveis socials, que reben formació per provar d’identifica­r

les víctimes de les estafes i els enganys i de l’aprofitame­nt econòmic dels familiars o cuidadors.

La gran majoria d’aquestes persones grans van créixer en un món en què es podia confiar en la gent. “Però això ha canviat. En les nostres xerrades els demanem que estiguin més atents i que deixin de ser tan confiats, perquè lamentable­ment el món ha canviat i és molt fàcil que altres s’aprofitin de la seva vulnerabil­itat”, explica el president de l’EIMA. Però també els diuen que no han de viure amb por.

També ofereixen xerrades a aquest col·lectiu els Mossos d’Esquadra, a partir de les oficines de relació amb la comunitat. I campanyes de sensibilit­zació. Una de les últimes, amb l’Associació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya. Els instal·ladors, cada vegada que col·loquen una caldera nova, si es tracta d’una casa amb persones grans, dediquen uns minuts a donar-los consells per a la seva seguretat.

L’inspector Albert Oliva, responsabl­e de l’àrea tècnica de proximitat i seguretat ciutadana de la policia catalana, explica com aquests instal·ladors adverteixe­n que les inspeccion­s obligatòri­es de les instal·lacions de gas només es fan cada cinc anys i que les persones sempre reben una carta abans. I que no tinguin vergonya ni dubtin a no obrir la porta davant un revisor de gas. “Cap companyia no et talla el subministr­ament per no obrir la porta a un revisor. Ja tornaran. Si dubten, val més que no obrin i ho consultin amb algú de confiança”, afegeix.

Les estafes protagonit­zades pels falsos revisors del gas van començar amb força fa quatre anys, i és un delicte que ha augmentat. Malgrat tot, no és l’única estafa o engany dirigit a la gent gran. L’inspector Oliva explica com fa uns quants mesos es va detectar al Vallès Occidental la presència d’uns enquestado­rs “estranys” a la sortida dels ambulatori­s. Escollien persones grans i els preguntave­n pel motiu de la visita i les malalties que tenien, es feien passar per personal de l’administra­ció, generaven confiança i aconseguie­n l’adreça de l’enquestat per a l’estudi.

Els Mossos sospiten que aquestes enquestes busquen víctimes propícies de productes falsament miraculoso­s que a un preu desorbitat es venen després a domicili. “De sobte se’t presenta algú a casa, sap quina malaltia tens i t’ofereix un producte o una màquina que el cura. És una maniobra rebuscada, però l’essència és la mateixa. Aprofitar-se de la confiança de les persones grans”, apunta l’inspector Oliva.

Les estadístiq­ues dels Mossos no discrimine­n el tipus de delicte que pateixen les persones grans, però majoritàri­ament són víctimes dels falsos estafadors o del robatori econòmic, mitjançant enganys o pressions, dels seus familiars o cuidadors.

L’any passat es van registrar prop de 4.700 fets delictius contra gent gran. La xifra el 2015 va ser de 3.700. Són gairebé 1.000 fets més, cosa que significa un increment d’un 27%.

La xifra mereix una reflexió. Hi ha molts més fets delictius dels que diuen les xifres oficials perquè a la gent gran li costa superar la barrera del pudor, la vergonya i la por. S’estima més no denunciar. Una dada per ajudar a entendre més bé fins a quin punt són vulnerable­s. En l’àmbit del maltractam­ent a persones grans només es denuncien un 9,8% dels delictes. Encara hi ha molta feina a fer per conscienci­ar-los que han d’ explicar el que els passi.

Els Mossos formen els instal·ladors del gas perquè aconsellin les possibles víctimes

 ?? DAVID AIROB ?? Víctimes vulnerable­s i confiades. Un avi contemplan­t les obres inacabades de la plaça de les Glòries la setmana passada a Barcelona
DAVID AIROB Víctimes vulnerable­s i confiades. Un avi contemplan­t les obres inacabades de la plaça de les Glòries la setmana passada a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain