La Vanguardia (Català)

L’arxiu Tarradella­s rep documents de Miguel Mateu

L’actuació de l’exalcalde de Barcelona com a ambaixador a París el 1945

- JOSEP PLAYÀ MASET

L’arxiu del monestir de Poblet és notícia perquè, gràcies a un acord amb la Generalita­t, passarà a ser una secció territoria­l de l’Arxiu Nacional de Catalunya amb autonomia pròpia. El conveni facilitarà el tractament arxivístic, la digitalitz­ació i la difusió dels fons que inclouen l’arxiu monàstic, el de la Casa Ducal de Medinaceli i l’arxiu Montserrat Tarradella­s, creat pel president Tarradella­s i enriquit amb 62 fons més, entre els quals destaquen els de Lluís Gausachs, Jaume Miravitlle­s, Carles Sentís, Joan Antoni Samaranch, Josep M. Bricall, Manuel Ortínez, el general Batet i Paul Preston.

L’última incorporac­ió a l’arxiu de Poblet són els fons de l’advocat i exdiputat Jorge Trias, tal com ja va informar aquest diari (26/III/2017). Són 163 caixes de documents, majoritàri­ament referits al seu pare, Carlos Trias, falangista de primera hora i ti- nent d’alcalde de Barcelona entre el 1939 i el 1945. Però també hi ha part de l’arxiu personal de Jorge Trias i nou arxivadors relacionat­s amb l’actuació de l’empresari i polític Miguel Mateu Pla (1898-1972).

La documentac­ió relacionad­a amb Miguel Mateu és pràcticame­nt inèdita i es relaciona amb els períodes en què va ser alcalde de Barcelona (1939-1945) i especialme­nt amb els dos anys en què va ser ambaixador d’Espanya a França (1946-1947). És un material imprescind­ible per entendre la postguerra i elaborar la biografia d’un personatge clau dins del franquisme, exponent de la burgesia catalana que va donar suport al

Caudillo. La rellevànci­a d’aquests fons per als historiado­rs es posa de manifest en alguns dels informes i documents que es relacionen a continuaci­ó.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain