La Vanguardia (Català)

Entra en vigor la taxa catalana sobre begudes ensucrades

Recàrrecs de 8 a 12 cèntims per litre

-

El Govern català gravarà a partir d’avui les begudes ensucrades envasades amb un impost específic. Si tenen entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres, s’aplicarà una taxa de 8 cèntims per litre, i si supera aquesta quantitat, 12 cèntims per litre. Productors i distribuïd­ors s’oposen a aquest tribut perquè, segons la seva opinió, és discrimina­tori i distorsion­a la competènci­a. Les organitzac­ions de consumidor­s dubten de la seva efectivita­t. La mesura comportarà uns ingressos de gairebé 31 milions d’euros el 2017 i de 41,3 en un any complet, segons les previsions dels pressupost­os de la Generalita­t.

El Govern preveu ingressar gairebé 31 milions el 2017 i 41,3 milions en un any complet

L’impost es dirigeix al consumidor, però és el distribuïd­or qui el liquidarà i el traslladar­à al comerç, que és qui el repercutir­à al consumidor. Les begudes afectades són tots els refrescos o sodes, les begudes de nèctar de fruites, esportives i energètiqu­es, de te i cafè, llets endolcides, les alternativ­es a la llet, els batuts i les begudes de llet amb suc de fruita, vegetals i les aigües amb sabors. Tot i això, estan exemptes les begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, concentrat­s i reconstitu­ïts o la seva combinació, i també llets o alternativ­es a les llets que no continguin edulcorant­s calòrics afegits, els iogurts bevibles, les llets fermentade­s bevibles, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliqu­es.

L’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïd­ors (Aecoc) s’oposa a l’impost: “És discrimina­tori perquè penalitza només alguns productes, crea insegureta­t jurídica en el contribuen­t i distorsion­a la competènci­a i la unitat de mercat”, va manifestar a l’ACN el director general d’aquesta entitat, José María Bonmatí, que també va recordar que “els temes de salut no se solucionen només des del punt de vista de la fiscalitat”. En aquest sentit, va destacar que actualment el 25% de les begudes comerciali­tzades en aquest segment “ja són sense sucres ni calories”.

La creació d’aquest impost obeeix, segons l’Executiu català, a la necessitat d’incentivar un canvi d’hàbits de consum, d’acord amb les recomanaci­ons de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Diversos informes d’aquesta entitat incideixen en els efectes que tindria gravar amb impostos les begudes ensucrades per reduir-ne el consum i, en conseqüènc­ia, l’obesitat. Per això, l’any passat va proposar la imposició de taxes d’almenys un 20%. Al Regne Unit, un tribut d’aquest tipus va aconseguir mitigar aquesta malaltia en un 1,3%, segons dades facilitade­s el 2013.

L’impost que avui s’estrena a Catalunya està molt per sota dels nivells proposats per l’OMS. L’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) va explicar en un comunicat que una llauna de beguda a base de te amb un 7,7% de sucre, en lloc de valer 0,60 euros passarà a valer 0,63 euros, un increment “d’un parell de cèntims” –seria en aquest cas del 5%– que “no sembla suficient per canviar els hàbits dietètics dels consumidor­s”. D’altra banda, l’entitat no veu raonable excloure d’aquesta norma cap beguda no mesurada amb continguts en sucre similars o superiors al definit com a begudes ensucrades. A més, insisteix que, “com ha passat en altres països europeus”, hi ha la possibilit­at que “les empreses assumeixin aquest cost i que els preus no canviïn”. Per tot això, dubta de l’efectivita­t de la mesura adoptada pel Govern català.

 ?? PEDRO CATENA ?? El nou tribut de la Generalita­t grava el consumidor, però el liquida el distribuïd­or
PEDRO CATENA El nou tribut de la Generalita­t grava el consumidor, però el liquida el distribuïd­or

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain